När de börsnoterade konsultbolagen rapporterade för sitt senaste kvartal i höstas var det tydligt att Skåne drog ner resultatet. Skälet: Sony Ericssons besparingar och prispressande på konsulterna. Flera konsult-vd:ar talade om att de söker bredda kundbasen i syd – gå ifrån telekomfokus och rikta in sig på andra industrier i regionen.

Det här har nystartade konsultbolaget Tretton37 tagit fasta på. När de startade upp – mitt i lågkonjunkturen – valde de till stor del bort telekombranschen och har i stället satsat på att få in konsulter på bolag som Alfa Laval, Schneider Electric och Sembo Resor. Detta trots att bolaget grundats av avhoppare från telekomtunga Cybercom.

– Det är helt klart en fördel att vara utanför telekombranschen just nu, säger vd Deniz Yildirim, När det går nedåt drabbar det telekombranschen först – då är det en fördel att finnas i andra branscher.

Men att de inte satsar på de stora telekombolagen har också ett annat skäl.

– Vi är erfarna konsulter och vi vill föra processerna. Det är svårt att få den rollen på de stora telekomföretagen – som kör med sina ramavtal, säger en av grundarna Oskar Hülphers. Som mindre bolag måste man i så fall in som underleverantör.

Tretton37 startades upp av Cybercom-konsulterna Martin Mazur och Oskar Hülphers. Det var för ganska precis ett år sedan. Nu är de runt 20 anställda. Martin Mazur och Oskar Hülphers erkänner att det var lite nervöst att lämna tryggheten på det större bolaget och starta eget – med finanskrisen och dess efterdyningar i färskt minne.

– Det var lite skrämmande i början, det var mitt i lågkonjunkturen, säger Martin Mazur. När vi startade hade vi bara en kund, Playahead, och de stängde ju ner kort efteråt – så då hade vi inga kunder alls.

Men det har fungerat för Tretton37. Bolaget har vuxit kraftigt under sitt första år och är nu runt 20 anställda. De har också flyttat till nya lokaler. I motsats till många andra it-bolag har de dock valt bort forskningsbyn Ideon och områdena däromkring – och i stället etablerat sig på Lilla Fiskaregatan mitt i centrala Lund. Det finns naturligtvis en tanke bakom det.

– Som konsultbolag sitter personalen väldigt mycket ute hos kund. Vi vill att de anställda ska umgås och då är kontoret den naturliga samlingsplatsen. Då fungerar det inte att det ligger ute på Ideon, utan det måste finnas i stan.

– Vi har också satsat på att göra kontoret så attraktivt att besöka som möjligt, säger Oskar Hülphers och visar runt bland designade gemensamhetsutrymmen och spelrum.

Som så många andra avhoppare till de stora konsultbolagen vill Tretton37 profilera sig som ett bolag högt upp i värdekedjan. De är specialiserade på Microsoftplattformen och alla nyanställda har åtminstone fem års erfarenhet från branschen – ofta från någon av de börsnoterade konsultbolagen och i synnerhet har de lockat till sig konsulter från Cybercom.

Skåne är en bra plattform för tillväxt, slår Martin Mazur fast. It i regionen är på kraftig frammarsch, säger han.

– Det finns många stora kunder här. Alfa Laval, Trelleborg, Ikea, Sony Ericsson och Ericsson. Skåne är Sveriges Silicon Valley. Det händer mycket här. Titta på alla startups, som TAT, Polar Rose eller Illusion Labs.

I januari i år har Tretton37 ett år på nacken. Under den perioden har bolaget vuxit snabbt. Nu räknar vd Deniz Yildirim med att företaget får ytterligare draghjälp av konjunkturen som ser allt ljusare ut.

– Det är klart uppåt nu när det gäller Microsoftrelaterade tjänster och specialistkompetens där. Det finns en stor efterfrågan inom dotnet-plattformen och fler och fler företag börjar titta på Windows Phone.

Yildirim avslutar:
– Man märker det också på att it-företagen här börjar anställda direkt från universitetet. Det är ett tydligt tecken på att konjunkturen vänder.

Fakta

Vd: Deniz Yildirim
Grundare: Oskar Hülphers och Martin Mazur.
Antal anställda: Runt 20.
Startade: Januari 2010
Kunder: Alfa Laval, Schneider Electric och Sembo Resor.

Det här är fjärde delen i en artikelserie om Skåne som it-region.

Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.