Det råder ingen tvekan om att Eric Schmidt gjort ett gediget jobb som Google-vd. När han tillträdde som vd 2001 var bolaget ett litet lovande startup. När han nu presenterade sin sista helårsrapport hade Google en omsättning för 2010 på 29,3 miljarder dollar.

Den officiella förklaringen till att Eric Schmidt avgår och ersätts av Larry Page är att företaget vill strömlinjeforma beslutsfattandet och att Page nu är redo att ta klivet upp till vd-stolen.

Men i tidningar och bloggar världen över i dag pekar många på en helt annan faktor – nämligen att Google börjar tappa mark gentemot nya konkurrenter som framför allt Facebook. Det behövs ett stänstigare och yngre ledarskap för att möta de nya rivalerna.

Google självt har i mångt och mycket misslyckats i sina försök inom sociala nätverk. Google Buzz, en tjänst som gör det möjligt för gmail-användare att skriva in en statusrad som visas för personerna i kontaktlistan, har inte alls uppnått målsättningen att konkurrera med Twitter och Facebook.

Google Wave, en kollaborationstjänst som skulle kombinera sociala nätverk med funktioner som e-post och wiki, floppade och satsningen lades ner.

– En bit som saknas i Googles strategi är den sociala komponenten, säger analysföretaget Gartners Allen Weiner till IDG News. Jag tror att en yngre vd har större möjligheter att uppnå en stor social nätverksstrategi.

– Jag tror att Google kamp med den sociala webben har spelat in i bytet av vd, säger han.

Tidningen Wall Street Journal skriver att ingenting signalerar att ett företag känner flåset i nacken från konkurrenter så tydligt som ett skifte i toppen. Sökjätten vill ha ett spänstigare ledningsteam när de ska bekämpa Facebook, skriver tidningen i en kommentar.

Google har trots sin relativa ungdom en tradition av att till slut gå segrande ur sega strider – man har i stort sett konkurrerat ut Microsoft och Yahoo från sökmarknaden. Och företaget har långtifrån gett upp den sociala webben.

Företaget är grymt aggressivt på förvärvsfronten. I somras toppade Google förvärvsligan i världen med 20 köp på tolv månader, enligt Dow Jones Venturesource.

Flera av de senaste förvärven har varit just inom sociala nätverk, som Jambool och Slide.