Från forskningsbyn Ideon till ett miljardföretag noterat på Nasdaqbörsen – det är en resa som Qliktech har gjort sedan de startade upp 1993.

Frågan är om Qliktech lyckas hålla kvar vid sin regionala själ när bolaget blir allt mer internationellt och till och med flyttat huvudkontoret till andra sidan Atlanten? Frågar man chefen för Lundakontoret, tillika CTO, Jonas Nachmanson, så råder det ingen tvekan.

– Vi är fortfarande ett Lundabolag i mångt och mycket, säger han. Hjärtat och själen finns kvar i Lund.

Därefter radar upp Jonas Nachmanson upp varför Qliktech fortfarande är ett Lundabolag: Det är ännu det största kontoret med sina 200 anställda. När bolaget anställer folk runt om i världen – så är det första de får göra att resa till Lund för en veckas introduktion, oavsett om det är en landschef eller en receptionist. Detta för att lära sig produkten och företagskulturen.

Qliktech utvecklar programvara för beslutsstöd, Qlikview, och har vuxit fram som en konkurrent av rang till internationella jättar som IBMs Cognos och SAPs Business Object. Förra året noterades bolaget på Nasdaqbörsen

Försäljningen har vuxit för varje år och numera ligger den stadigt på en över miljard varje år.

Det som finns i Lund är utvecklingsavdelningen och det sydsvenska säljkontoret, men också en hel del företagsövergripande funktioner – som till exempel den globala supporten samt fakturering och licensiering.

Jonas Nachmanson började på bolaget 1996 och har därmed varit med på nästan hela den långa resan från småföretag till miljardföretag. Han anser att Lund/Malmö-regionen är en bra plattform att verka från.

– Det finns mycket kompetens här. Vi rekryterar mycket från andra företag – det kan vara från Sony Ericsson, ST Ericsson eller något av spelbolagen. Vi kanske inte rekryterar direkt från LTH men hade inte högskolan funnits här hade inte klustret varit så starkt.

Det är dock inte bara personal som Qliktech tar över från Sony Ericsson. Som IT24 avslöjade förra veckan kommer Qliktech nu att flytta hela sin verksamhet i Lund till Sony Ericssons övergivna lokaler vid motorvägen till Malmö. Därmed överger bolaget forskningsbyn där Qliktech föddes och växte upp. Qliktech har helt enkelt vuxit ur kostymen.

– Det har hela tiden varit ett ständigt jagande efter nya lokaler. Nu får vi lokaler där vi kan växa i tre till fyra år.

En fråga som brukar komma upp för Qliktechs del är om forskningen och utvecklingen kommer att finnas kvar i Lund – eller om den går samma väg som huvudkontoret och flyttar till USA. Jonas Nachmanson är inte särskilt orolig.

– Nej, kärnutvecklingen kommer att finnas kvar i Lund. Runt-omkring-utveckling kan ske på andra ställen, men i dag finns inte ens frågan om att flytta kärnutvecklingen uppe på agendan.

Jonas Nachmanson avslutar:

– De nya lokalerna är ju dessutom ett bevis för att ledningen satsar på verksamheten i Lund.

Fakta

Vd: Lars Björk
Grundat: 1993 i Lund
Huvudkontor: Radnor, PA, USA
Omsättning: Under förra årets första nio månader hade bolaget en omsättning på drygt 145 miljoner dollar – vilket nästan motsvarar en miljard kronor.

Det här är femte delen i en artikelserie om Skåne som it-region.

Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.