Enligt siffror från analysföretaget IDC levererades 401,4 miljoner enheter under kvartalet jämfört med 340,5 miljoner motsvarande period året innan.

Det starka kvartalet kommer efter ett svagt 2009 – då marknaden backade med 1,6 procent – och tillväxtsiffran är den högsta sedan 2006, enligt IDC. Drivkraften är den starkare ekonomin tillsammans med att smartphone–utbudet i de lägre prisklasserna ökat.

– Mobiltelefonmarknaden har vind i seglen, säger Kevin Restivo, analytiker på IDC i ett pressmeddelande. Användarna är angelägna att byta ut äldre modeller för telefoner som kan hantera både data och röst.

ZTE tog för första gången plats på topp fem–listan över världens största leverantörer. Under fjärde kvartalet hamnade de på fjärde plats.

Sony Ericsson har tappat mark på mobilmarknaden. Som IT24 skrev i går passerades Sony Ericsson av Motorola under senaste kvartalet. Inte heller finns Sony Ericsson med på IDCs lista över kvartalets fem största leverantörer.

Dock finns det hopp för Sony Ericsson, enligt IDCs analytiker Ramon Llamas.

– Motorola, Research in Motion och Sony Ericsson är alla tillverkare med ett fokus på den snabbväxande smartphone-marknaden och de är bra positionerade för att ta sig tillbaka på topp fem–listan, säger han.

Fakta

1. Nokia (30,8)*
2. Samsung (20,1)
3. LG (7,6)
4. ZTE (4,2)
5. Apple (4,0)

*Marknadsandel i procent inom parantes. Källa IDC