Det var i helgen som e-handlaren Cdon reade ut hårddiskar av märket Western Digital till det facila priset av 245 kronor styck.

Några dagar senare drog företaget plötsligt i bromsen – hårddiskarna skulle i själva verket kosta 749 kronor styck. Samtidigt som priset justerades så annullerades alla beställningar och kundernas pengar skickades tillbaka.

– Vi hade satt fel pris på varan. Det var inte något lockpris utan ett ärligt misstag, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Cdon, till IT24.

E-handlaren tog emot beställningar på flera hundra hårddiskar under helgen.

– Det spred sig fort på forum och liknande. Det var få kunder, men många gjorde väldigt stora beställningar. Vissa beställde mer än femtio stycken, säger Fredrik Bengtsson.

Att Cdon drog tillbaka varan trots redan lagda beställningar gav upphov till en storm av kommentarer från kunder, med mängder av besvikna inlägg på diskussionforum och i kommentarsfält. Att annullera beställningarna var ett solklart brott mot konsumentköplagen, enligt vissa.

”Aldrig mer handla från CDON, här beställer man en produkt för ett satt pris och nästa dag är den annullerad utan någon som helst förklaring”, skriver en köpare på Cdons sajt.

Men Cdon står fast vid sitt beslut. Inga hårddiskar kommer att levereras för 245 kronor styck, säger Fredrik Bengtsson:

– Köpet är inte bindande när priset på varan är uppenbart felaktigt. Men vi har en dialog med de kunder som har svarat oss, säger han.

Vad kommer ni att göra nu?
– Vi försöker hitta rutiner för att undvika sånt här. Det är olyckligt, men vi gör det självklart inte för att få publicitet eller något sådant. Vi vill inte göra fel, fortsätter Fredrik Bengtsson.