Paul Cronholm, 39 år gammal, har jobbat med mobila system både på Ericsson och Sony Ericsson under 12 års tid. Där lärde han sig massor, men den stora organisationens långa ledtider passar inte honom.

Därför startade han för ett år sedan företaget Crunchfish, där saker händer direkt. Här är det inte fokus på antalet anställda utan hur många produkter som ändrar marknaden, berättar han när IT24 träffar honom på kontoret i en sekelskiftesvåning vid Stortorget i Malmö.

– Att snabbt få ut saker i verksamheten är viktigt för mig. Här får jag möjligheten att realisera idéer och få ut dem på en gång, och samtidigt bygga affärer.

Företagets affärsidé är speciell. Den går ut på att suga åt sig idéer inom den mobila världen på ett eller annat sätt, ofta genom sitt kontaktnät världen över. Det mesta handlar om appar för mobiltelefoner.

Den som har en idé presenterar den för Crunchfish som bedömer om den är värd att satsas på. Om den är det utvecklar den som står bakom idén en prototyp tillsammans med någon på Crunchfish.

Det ska gå snabbt. Ofta tar det bara några veckor, vilket gör att företaget snabbt kan få respons från användarna och anpassa eller lägga ner tillämpningen.

Eftersom ingen vet i förväg hur appen kommer att slå blir det tiden som läggs ner på utvecklingen som utgör insatsen. Men blir den framgångsrik delar man på intäkterna.

– Att vi på så kort tid kan realisera grejer är det som gör oss framgångsrika. Vi är en slags innovationsverkstad. Det är spännande att bygga en organisation lite gränslöst. Det gränslösa sätter igång schyssta mekanismer.

Samarbetena sker via joint ventures med enskilda individer eller konsultbolag.

För Paul Cronholm var timingen för starten under lågkonjunkturen perfekt. Då var det betydligt lättare att hitta personer som var beredda att arbeta på spekulation, många från telekombranschen. Och nu när it-marknaden har fart är Crunchfish ett etablerat varumärke.

Även större företag har visat intresse. Före jul fick Crunchfish till ett samarbete med Microsoft som innebär att Crunchfishs program för 3D-grafik i mobilen blir tillgängliga via mobilplattformen Windows Phone 7 och serverplattformen Azure.

Men trots att upplägget kan te sig spretigt finns det en röd tråd som förenar och som avgör vilka konstellationer som företaget ska satsa på, försäkrar Paul Cronholm.

Det som går igenom det mesta av tillämpningarna är smart reklam och Crunchfish motor för det heter Adengi. Tanken bakom den är att rikta reklam i mobilen på ett förfinat sätt i stället för massutskick. Genom att mobilanvändaren bara får den reklam han eller hon är intresserad av kan det till och med ses som värdefull information, hävdar Paul.

– Reklamen i dagens mobilappar har väldigt dålig precision men vi tror oss ha hittat ett sätt att göra den bättre. Parametrar som tid, var i staden man är och vad man är intresserad av avgör vilken reklam man ska få.

En annan stor applikation för Crunchfish är Hearway som kopplar ljud till navigation i mobilen. Här ser Paul en stor potential bland annat hos städer som kan använda det för turistinformation. Med hjälp av en app kan besökaren gå runt i staden och lyssna på information varje gång en intressant plats passeras.

Planerna framåt är att bli ett globalt företag.

– Vi har precis börjat. Alla våra produkter kan slå i alla länder, men vi satsar mycket i Asien, bland annat Sydkorea. Och vi kommer att fortsätta att försöka hitta förmågor som ingen har upptäckt.

Fakta

Grundat: Januari 2010
Antal anställda: Paul Cronholm är den enda anställda. Omkring 40 personer är relativt fast knutna till företaget.
Ägare och vd: Paul Cronholm
Kontor: Huvudkontoret ligger i Malmö. Dessutom finns ett utvecklingskontor i Helsingborg och säljkontor i Stockholm, London och Indien.
Övrigt: Crunchfish utvecklar mobiltillämpningar för Iphone, Android, Symbian och molnbaserade lösningar. Företaget utvecklar även tjänster på serversidan och har alltså hela kedjan från mobila klienter, till trådlös kommunikation till serverlösningar.

Just nu har Crunchfish omkring 20 appar ute på marknaden. De flesta bygger på navigation och innehåller så kallad smart reklam, riktad information.

På World Mobile Conference i Barcelona i februari visar företaget mobillösningar för 3D, ljudförbättring och en app-marknadsplats.

Det här är sjunde delen i IT24s artikelserie om Skåne som it-region. Tidigare artiklar hittar du här.