Sveriges största it-återförsäljare Atea blir bara större. Och alla förvärv som bolaget har gjort under 2010 verkar löna sig. Ett starkt sista kvartal bidrog till ett rekordår med en svensk omsättning på 6,2 miljarder kronor och en vinst på 246 miljoner kronor, vilket är en ökning med 46 procent jämfört med 2009.

– Det är fantastiskt roligt och det bästa vi hittills har gjort. Vi ska ordna så att vi får tårta över hela Sverige, säger en nöjd Lars Pettersson.

Ökningen i omsättning beror så klart på alla förvärv Atea gjort. Under 2010 köpte Ateakoncernen 13 bolag, varav sju i Sverige.

Men förvärvens bidrag till tillväxten i all ära. För Lars Pettersson är det ännu viktigare att Atea fortsätter gå bra över hela landet.

– Det är bra rakt igenom både när det gäller produktaffären och tjänsteaffären. Även geografiskt är alla fyra regioner med och presterar.

Sverige är det Atealand som just nu växer mest både när det gäller omsättning och vinst.

Så nu kan du gå med högburet huvud när du möter ”de högpresterande djuren” i Danmark och Norge?
– Haha, exakt. Nu börjar det likna någonting.

När man gör stora förvärv som Portal och Benzler kan det bli turbulent på personalsidan. Det är så klart ett dilemma Lars Petersson är medveten om, men än så länge är han nöjd med utfallet.

– I den frågan ska man alltid vara ödmjuk. Majoriteten är med. Det finns alltid de som passar på, men det rör sig faktiskt om enstaka personer. Det är samtidigt styrkan med att ha en kritisk massa. När vi har 1 700 medarbetare så blir det inte så sårbart längre om tio personer försvinner, säger han.

– Det jag känner en väldig glädje i är att riktningen är klar och att vi är klara över hur vi vill ha det. Är det någon som inte vill vara med då är det tråkigt men vi kör vidare på inslagen väg.

Motorn i Ateas ständiga köpande är det ambitiösa tillväxtmålet som koncernen ska uppnå i slutet av 2011. Då ska omsättningen ha nått 20 miljarder norska kronor och vinsten ska vara 1 miljard.

Under 2010 låg omsättningen för koncernen på 17,131 miljarder norska kronor vilket motsvarar 20,4 miljarder kronor. Ebitda-resultatet var 675,2 miljoner norska, en siffra som alltså måste öka rejält för att koncernen ska komma upp till miljarden.

– Vi tror att vi har omsättningsmålet inom räckhåll, men vi ska upp ganska mycket när det gäller resultatet, så vi kommer att kämpa med lönsamheten under året.

Hur ska ni göra det?

– För svensk räkning har det varit så många förvärv. Vi ska få ihop systemen, hitta lokaler och få ihop processer på ett bra sätt. Där har vi lite att jobba med för att kunna andas lite lättare framåt.

Kommer det att bli lika många förvärv under 2011?
– Vi är inte de som säger nej till intressanta möjligheter. Springer vi på något intressant är det klart att det kan hända. Men huvudfokus är att på ett snyggt sätt få till effekten av de redan gjorda förvärven.