I måndags bekräftade Intel att man upptäckt ett fel i styrkretsen Cougar Point, som används i alla moderkort med stöd för bolagets nya processorer (se faktaruta). Intel har återkallat alla de runt åtta miljoner felaktiga komponenter som tillverkats – ett projekt som väntas kosta bolaget närmare 700 miljoner dollar.

Felet har orsakat stora problem i den svenska pc-branschen då återförsäljare, distributörer och pc-tillverkare alla tvingats ställa om sina försäljningsprognoser och produktflöden.

– För komponentbranschen är det här ett stort problem, säger Mikael Koark, marknadschef på svenska Asus som tillverkar både datorer och moderkort där den felaktiga komponenten används.

Det är svårt att uppskatta omfattningen av problemet, men klart är att alla aktörer i branschen som arbetar med Intels produkter påverkas.

– Det blir stopp i hela kedjan. Vi försöker vrida om produktionen till andra komponenter, men vad gäller just Intel så kommer försäljningen i det här segmentet att tillfälligt dö ut, säger Jonas Silander, inköpschef på distributören Captech.

Problemet med de felaktiga kretsarna väntas få kännbara effekter på pc-försäljningen under vintern och våren. Den felaktiga kretsen återfinns på samtliga moderkort med stöd för Intels nya Core-processorer och används i både bärbara och stationära datorer.

Framförallt drabbas produktionen av ”high-end”-datorer, det vill säga för spelintresserade och hemmabyggare.

– Många kunder har väntat på den här kretsen så vi hade sett fram emot en försäljningsökning. Istället kommer det bli näst intill en totalkrasch, säger Mattias Lif, inköpschef på återförsäljaren Misco.

De svenska distributörerna och pc-leverantörerna arbetar nu för fullt med att ta hand om returfrågor.

– För oss var det viktigt att lansera ett returprogram för våra moderkort så snabbt som möjligt, säger Mikael Koark på Asus.

– Vad gäller de moderkort som vi har skeppat ut till återförsäljarna så är det fritt fram att returnera dem. För vår del väntar vi på en lösning från Intels sida, fortsätter Jonas Silander.

För återförsäljarna väntar uppgiften att ta hand om returexemplar från kunder och hitta alternativa erbjudanden.

– Vi jobbar med distributörerna om att bli av med moderkorten på vårt lager. Det stora problemet är att det finns väldigt dåligt med andra komponenter att erbjuda kunderna istället, säger Mattias Lif på Misco.

Enligt ett pressmeddelande räknar Intel med att ersättningskomponenter ska finnas ute på marknaden i april. I övrigt har informationen från Intel varit knapphändig, enligt de aktörer i branschen som IT24 har pratat med.

– Vi arbetar utefter att få första sändningarna av fungerande komponenter under den andra veckan i mars. Åtminstone fram till dess kommer det att vara stopp, säger Jonas Silander.

IT24 har utan framgång sökt Mike Creutzer, kanalchef på svenska Intel, för mer information.

Fakta

Intels nya processorarkitektur Sandy Bridge premiärvisades på CES-mässan för bara en månad sedan, och används i den andra generationen av Core-processorer från bolaget.

I måndags bekräftade dock bolaget ett produktionsfel i en av styrkretsarna till den nya processorn. Den felaktiga styrkretsen, som återfinns på moderkort med stöd för Sandy Bridge-arkitekturen, riskerar att ställa till problem med hårddiskar och andra lagringsmedier.

Samtliga pc- och moderkortsleverantörer som använder Sandy Bridge-arkitekturen påverkas av felet. HP, Samsung, Lenovo och Dell har alla bromsat försäljningen av vissa datorer, som ett direkt resultat av den felaktiga kretsen.

Åtta miljoner felaktiga Cougar Point-kretsar har tillverkats, enligt Intel. Men bara runt 100 000 datorer har hunnit byggas med felaktiga kretsar, uppger BBC News.

Både Intel och flera av de drabbade pc-tillverkarna har dragit igång omfattande ersättningsprogram, där kunder som köpt felaktiga system kan få dem utbytta utan kostnad.