Den svenska tjänsten Videofyme har blivit ett lyft för den svenska bloggosfären. Den gör det möjligt för bloggare både att enkelt publicera videos på sina bloggar – och inte minst att tjäna pengar på reklam.

Videofyme startades 2009 av Robert Mellberg och Oskar Glauser, båda med bakgrund i reklam och internetmarknadsföring.

– Idén dök upp under ett videoprojekt där vi jobbade just med att se om man kunde driva trafik på sajter med hjälp av egna filmer. Vi gjorde ett test där vi videofilmade en intervju med en av Pirate Bays grundare och publicerade den via en blogg som handlade om nedladdning. Intervjun fick ungefär 100 000 visningar snabbt och då förstod vi att det fanns en affärsidé här, säger Mellberg.

Så Mellberg och Glauser startade Videofyme. Med eget kapital och bolaget som utvecklade den tekniska plattformen, Awave, som delägare och 300 000 i innovationslån från Almi släppte de den första versionen av tjänsten i april 2009. Den blev genast en succé bland bloggare.


Oskar Glauser och Robert Mellberg är männen bakom Videofyme.

Idag är 25 000 bloggare anslutna till tjänsten. De publicerar sina filmer med Videofymes verktyg, och Videofyme "hostar" filmerna. Tillsammans genererar alla videos mer än en miljon visningar i veckan med ungefär en halv miljon unika tittare. De flesta av bloggarna är små, men det är inget hinder för att vara med.

– Sju av de tio största bloggarna använder vår tjänst, de är väldigt viktiga som ambassadörer eftersom andra bloggare tittar på deras sidor och tar efter. Men vår affärsidé bygger på att ha en lång svans.

Vem som helst som har någon form av blogg, oavsett vilken plattform de använder, kan ansöka om att använda Videofyme. Alla ansökningar kontrolleras manuellt så att bloggaren inte bryter mot några lagar (sex, våld och narkotika är alltså inte okej) och sorteras också in olika segment efter bloggens ämne och läsekrets.

Sedan säljer Videofyme tv-reklam till annonsörer i de olika segmenten. En modebloggare med 50 unika besökare får åka med på samma tåg som den som har 50 000. Alla får dessutom betalt eftersom VideofyMe delar intäkten med bloggaren.

– Det är rättvis logik i det, att den som skapar innehållet också får betalt. Vi tillhör dem som betalar bloggarna mest och bäst, säger Mellberg.

Affärsidén är att ha den videopubliceringstjänst som är enklast och roligast att använda för bloggarna, och som bloggarna tjänar mest pengar på. Det handlar inte bara om att det ska vara enkelt att publicera sina filmer, det handlar också om att ha en administration som gör det lätt för bloggarna, en administration som måste kunna hantera tusentals unga bloggare som inte ens har egna firmor.

– Vi har skapat rutiner så att bloggarna kan välja om de vill fakturera från firma eller få pengarna som vanlig lön, skattade och klara. Vi gör det både för att sköta oss enligt lagar och regler och för att ta ansvar för ungdomarna. Om vi gör allt by the book minimerar vi allt strul både för oss och våra användare, så enkelt är det.

Förutom enskilda bloggare använder även mediaföretag tjänsten för sina bloggare, bland annat Metro Mode.

Efter två år i Sverige och Norge tar nu bolaget nästa steg - till Tyskland. Första mars lanseras tjänsten där. 500 bloggare har redan anmält intresse, men det avgörande har varit försäljningen.

– Vi har skrivit ett avtal med ett stort försäljningsbolag som jobbar i åtta länder i Europa. Det gör att vi kan gå in i Tyskland och lite senare i år även i Spanien. Problemet med nya marknader är inte så mycket att locka bloggare till tjänsten, det är försäljningen som är utmaningen. I Sverige har vi egen försäljningsorganisation men planen är att använda säljfirmor internationellt.

Åtta personer jobbar idag på kontoret i Stockholm. En nyare och bättre teknisk plattform är på plats och just nu jobbar utvecklare i Ukraina på en lösning som ska göra att man både kan publicera enklare från alla slags smart mobiler och surfplattor och kolla Videofymes videor på dem.

Dagens omsättning ligger på ungefär en miljon i månaden - varav hälften alltså går raka vägen tillbaka till bloggarna. Antalet anställda i Sverige lär inte öka dramatiskt, det riskkapital man drar in just nu är mer riktat mot marknadsföring på nya marknader. Bolaget gör ingen vinst än, men heller ingen förlust.

– Med tanke på att vi varit i en stark uppbyggnadsfas tycker jag att vi gör bra ifrån oss. Om året går som vi tror och lanseringarna i Spanien och Tyskland lyckas kommer omsättningen kunna ligga på tre miljoner i månaden i slutet av året, konstaterar Mellberg.

Och bloggarna i Spanien och Tyskland lite rikare.