I söndags kväll avslöjade SVT:s Dokument Inifrån mycket tveksamma arbetsmetoder hos mobilåterförsäljaren The Phone House.

Flera anställda på bolagets fältsäljaravdelning - de telefonsäljare som arbetar i köpcentrum, gallerior och utomhus - vittnar i programmet om urusla arbetsförhållanden. Närmare 70 timmar långa arbetsveckor, hot och svordomar från chefer samt ej infriade löften om fantasilöner.

Forskaren Karl-Erik Nylund liknar i programmet företagets säljkultur vid en ”religiös sekt”.

Nu meddelar The Phone House att man lägger ned sin fältsäljaravdelning, av allt att döma med omedelbar verkan. Samtliga anställda har erbjudits andra roller på bolaget. Av de personer som syns i dokumentären är det bara en som fortfarande arbetar på Phone House, och då i en annan roll.

Dessutom går nu alla anställda på The Phone House under kollektivavtal, vilket inte var fallet då Dokument Inifrån spelades in.

Istället för ren fältförsäljning kommer The Phone House framöver att arbeta med så kallade ”mobila butiker”, med större sortiment och bättre kundupplevelser. Det enligt ett pressmeddelande som bolaget skickade ut strax innan Dokument Inifrån visades.

Jobbar du som säljare i it- eller telekombranschen? Tipsa oss om dina erfarenheter!