Veckans snackis i återförsäljarledet: SVTs Dokument Inifrån skickade in en journalist med dold kamera hos mobilåterförsäljaren The Phone House.

Resultatet blev ungefär det väntade: Ocensurerad säljhets, vuxenmobbning och grabbig kukmätarkultur uppskruvad till max. Hårdvinklat? Visst. Men ingen människa kommer kunna kliva in i en Phone House-butik framöver utan att tänka på de sektliknande morgonmöten och häpnadsväckande osympatiska mellanchefer som visades upp.

Vd Daniel Lindholm har bestämt sig för att anfall är bästa försvar. Han anklagar programmet för att ge en ”felaktig bild”, skriver att företagets säljkultur är ”speciell och kan för en utomstående verka märklig”, samt hotar med att anmäla SVT till Granskningsnämnden.

Lite ödmjukhet hade varit klädsamt. Naturligtvis är det hela en fråga om företagskultur. Ytterst ansvarig för den är Daniel Lindholm själv. Det beteende som syns i programmet odlas på företag där cheferna slutat se sina kunder som människor.

Mer allvarligt är att detta och liknande avslöjanden (här ett exempel ur operatörsvärlden), kan få långt större konsekvenser än för bara lilla Phone House. I förlängningen kommer säljare som jobbar under dessa förhållanden börja bete sig oärligt mot kunderna, och då är det ett problem för hela branschen.

It är komplicerade saker, vare sig det rör sig om mobiltelefoner, datorer eller komplexa affärssystem. För att branschen ska fungera krävs ett stort förtroende mellan leverantör och kund. Köparen - om det så är en cio, it-chef eller Iphonesugen privatkund - måste kunna lita på att säljaren inte skarvar med sanningen för att nå sina mål.

Hårdvinklat eller inte, efter Dokument Inifråns nedslag är det glasklart att så ej är fallet hos The Phone House.