Nordenchefen på ZTE Thomas Granström sticker inte under stol med hur viktig dagens affär med Tre är för bolaget – där ZTE blir leverantör av infrastrukturutrustning till mobiloperatörens 4g-nät.

Den nordiska marknaden är inte lätt att slå sig in på, säger han. Det är Ericssons hemmamarknad och operatörer med väl inarbetade relationer.

– Det är extremt svårt på den nordiska marknaden. Dels är marknaden mycket avancerad. Dels finns det naturligtvis mycket traditioner – med etablerade aktörer. Men faktum är att vi bemöts mycket positivt i Norden, att vi tar en sådan här affär är bara roligt för Kista och Sverige.

Thomas Granström fortsätter:

– Rent teknologiskt är det heller ingen skillnad mellan leverantörer. Vi har mer än sju procent av de viktiga patenten inom lte.

Det här är den första stora mobila infrastrukturaffären ZTE tar i Norden. Visserligen har man vunnit affärer med Teliasonera och Telenor tidigare – men då har det gällt verksamheter i Centraleuropa och Asien.

Thomas Granström berättar att ZTE under senaste året arbetat med att bygga upp kompetens och kunnande just i syfte att vinna de här 4g-affärerna.
– Målet har varit att få en genombrottsaffär, säger han.

Vid sidan av att bygga upp infrastrukturverksamheten i Sverige så har ZTE också lanserat flera uppmärksammade produkter till konsumentmarknaden – både den smarta telefonen Blade och pekplattor.

– Det kommer fler lanseringar. Bland annat släpper vi en mer avancerad platta i slutet av andra kvartalet och under andra halvåret släpper vi en 4g-platta baserad på Android 3.0.

När det gäller affären med Tre så säger Thomas Granström att det är full fart på byggandet – däremot vill han inte uppge när nätet ska vara färdigbyggt. Inte heller vill han kommentera hur mycket affären är värd.

Som IT24 skrev tidigare i dag gäller affären att leverera infrastrukturutrustning till Tre, som ska bygga ett telekomnät i Sverige och Danmark som stödjer 4g-standarderna TDD och FDD.

TDD sänder data uppströms och nedströms genom att använda en kanal. FDD sänder data över två kanaler, en för nedladdning och en för uppladdning av data.

4g-frekvenserna som Tre köpte från Intel var just TDD–spektrum.