Genombrottet för digital distribution av spel har inte bara inneburit nya möjligheter för mindre indieutvecklare, det har också gett etablerade förlag en ny marknad.
Svenska Pan Vision har gett ut tv- och dataspel sedan 90-talet, om man räknar rötterna i Levande Böcker och IQ Media. Men det har främst handlat om fysiska spel distribuerade på traditionell väg, ofta med ett innehåll som i första hand varit riktat till en lokal, nordisk marknad. Den marknaden finns fortfarande kvar och är huvudnavet i Pan Visions förlagsverksamhet, men spel för digital distribution växer snabbt. Och har lockat ut förlaget på talangjakt. Talangjägaren är Martin Lindell, en profil i spelbranschen efter lång tid som analytiker för branschorganisationen Dataspelsbranschen.
– När man jobbar med riktigt stora och dyra titlar spelar det kanske mindre roll vart utvecklarna sitter någonstans. Då kan timkostnad vara avgörande för hur lönsamt ett projekt blir och länder som Kanada vara intressanta, säger han.
– Men med mindre produktioner, som nedladdningsbara spel är, blir den lokala närvaron viktigare. Man måste träffas ofta och ha tät kontakt, då vinner man så mycket på närheten att det i slutändan ändå blir billigare att göra spelen här än i lågprisländer.
Martin Lindell på Pan Vision är på talangjakt bland svenska indieutvecklare. Han letar efter utvecklare som kan kombinera kommersiellt tänkande med kreativitet.
Under de senaste åren har det skett en stark tillväxt av små utvecklingsföretag i Sverige just på grund av den digitala distributionen. Talangfulla utvecklare startar bolag med målet att göra spel för Iphone eller dator. Många tänker sig att distribuera själva, utan mellanhänder, men allt fler upptäcker också svårigheterna med det. Precis som i all annan försäljning är det en sak att ta fram en bra produkt, en helt annan att marknadsföra och sälja den. Och det är där Pan Vision kommer in.
– Vi kan kliva in i olika stadier av utvecklingen, det finns ingen färdig mall. Ibland står utvecklarna för hela utvecklingskostnaden, ibland kommer vi in med finansiering redan i det stadiet.
Men oavsett om Pan finansierar utvecklingen eller inte, vill man ha ett finger med i utvecklingen.
– Spelen måste passa i vår portfölj. Det finns många bra spel som görs, men som inte passar oss. Vi vill ha spel som passar en bred målgrupp, det är mer casual och familj som vi riktar oss till, säger Lindell.
Ett vanligt problem är att utvecklarna som söker upp Pan visserligen är duktiga och kan göra spel med bra kvalitéer - men att deras idé inte är tillräckligt unik.
– Man kan inte göra något som är allt för likt något som redan finns där ute. Det är oerhört svårt att lyckas då, även om man gör ett riktigt bra spel.
Ett annat är brist på kommersiellt tänkande.
– Det måste finnas för att ett spel ska fungera. Det kan vara en svår balansgång eftersom det finns en stark konstnärlig sida av att göra spel, man vill uttrycka sig och skapa något eget. Men i slutändan måste det sälja. Det är å andra sidan kompetens som vi har och bidra med, förutsatt att utvecklarna går med på det så klart.
– Jag tycker inte att det behöver vara någon konflikt mellan konstnärlig kvalitet och kommersiellt tänkande. Det finns gott om exempel på de som lyckas med båda. Och rent krasst så är det så enkelt att om man brinner för att jobba med spel, så måste man också göra spel som säljer.
Helst ska spelet också passa för fler plattformar än en.
– Även om det i första stadiet kanske handlar om ett Iphonespel vill man gärna se att det har potential även för Android, pc och kanske till och med spelkonsoler. Ju fler plattformar man kan sprida spelet till, desto större uppsida för oss och utvecklaren.
Idag handlar det även om att nå en global publik, Pan visions klassiska barnspel göre sig alltså icke besvär. Inte än i alla fall.
– Eftersom vi kan göra sådana lokala titlar för fysisk distribution vill vi också göra det digitalt i framtiden.
En skillnad mot andra branscher är investerare som Pan inte tillmäter utvecklarnas historik lika mycket som man gör annars. Visst är det ett plus om företaget gjort spel tidigare, men det är inget krav.
– Det här är en ung bransch och det kommer fram nya förmågor hela tiden. Det gäller att ha ögonen öppna.
Många indieutvecklare vill inte ha ett förlag på grund av de begränsningar som det kan medföra - till exempel kommersiellt tänkande och delad vinst med förlaget - men Lindell tycker sig märka en förändring även där.
– Allt fler indieutvecklare söker upp oss. Det är både för att de behöver kapital, men också för att det är rätt svårt att synas och märkas på den digitala marknaden. Att man har ett bra spel i Appstore räcker inte alltid för att folk ska hitta det, man behöver marknadsföring och pr-arbete. Att skaffa den kompetensen själv är dyrt och ärligt talat ofta något som många indieutvecklare inte vill syssla med, utan de vill lägga ner sin kraft och energi på det kreativa skapandet.
I Sverige finns det i praktiken två förlag som investerar i indieutvecklare, Pan Vision och Paradox. Paradox har traditionellt sett ägnat sig mest åt lite smalare strategispel, men har på senare tid breddat sig även till nedladdningsbara spel.