Japanska Nintendo redovisar en omsättning på 12,3 miljarder dollar för perioden april 2010 till mars 2011. Det är 29 procent mindre än för ett år sedan. Resultatet för samma period landar på 946,7 miljoner dollar, ett kraftigt tapp på hela 66 procent jämfört med året innan.

Vikande försäljning på spelmarknaden generellt ligger bakom fallet. Nintendo sålde 15 miljoner exemplar av spelkonsolen Wii under året, att jämföra med 25 miljoner för ett år sedan. Den bärbara spelkonsolen Nintendo DS sålde i 17 miljoner exemplar, att jämföra med 27 miljoner året innan.

Även den senaste lanseringen, Nintendo 3DS med inbyggd 3d-skärm, har sålt sämre än väntat. Nintendo har sålt 3,6 miljoner exemplar av maskinen sedan lanseringen tidigare i vår, märkbart under prognosen om 4 miljoner sålda exemplar. I år förväntar sig Nintendo att sälja 16 miljoner exemplar av 3DS.

För att sätta fart på försäljningen kommer Nintendo att lansera efterföljaren till sin Wii-konsol redan under nästa år. Maskinen ska premiärvisas på spelmässan E3 i juni och lanseras någon gång under 2012.

Någon officiell information om maskinen finns ej ännu, men förhandsrykten gör gällande att den kommer att vara mer kraftfull än de konkurrerande maskinerna Sony Playstation 3 och Microsoft Xbox 360.