“Hur hittar jag medgrundare?” Den meningen hörs ofta bland entreprenörer. Tyvärr är svaret lika enkelt som ”hur träffar jag en livspartner?”.

Det är inget kul att ensam starta bolag – mer än en gång behöver man någon att gråta – och ibland fira – med. Och ännu oftare saknar man kompetens att klara allt själv eller pengar och övertalningsförmåga till att få anställda att jobba i ens jag-jobbar-som-om-jag-inte-hade-nåt-liv-alls-schema.

Det bästa när det gäller medgrundare är att antingen ha pluggat med eller jobbat med dem. Våra högre utbildningar kan bidra till entreprenörs-Sverige genom att ha fler blandade projektkurser utbildningar emellan. När vi blandar ingenjörer, ekonomer, lingvister och medicinare, så att studenter får jobba tillsammans under studierna, har de en chans att finna varandra. (Det skulle bli fler varierade kärlekspar dessutom.)

För dig som redan mailat alla dina gamla studiekompisar utan att få napp, är det näst bästa att gå på alla events med andra entreprenörer och prata öppet om din idé. Det tar ju en stund att finna en livspartner och likadant med medgrundare. Ha tålamod! Och våga be om hjälp, för man människor på de mest konstiga sätt.

Vad ska du då leta efter? De viktigaste två kvaliteterna hos medgrundare är att ni som par eller grupp kan gräla ofta – mycket oftare än ni tror – samt att ni jobbar lika hårt. Det gäller precis som i ett förhållande att vara extremt öppna mot varandra. Att se till att effektivt och ofta diskutera era åsikter så att ni inte en dag blir riktigt förbannade på varandra. Analogt med produkternas ”release early, release often” är motsvarigheten ”argue early, argue often”.

Den andra kvaliteten, att jobba hårt, kan du själv också förbereda dig för. Du ska kunna sprinta som en 100-meterslöpare då och då, men vara väl införstådd med att det är ett maraton du springer. Det är en maraton-stafett – om en medgrundare ger dig pinnen och du sölar, kommer det inte att bli kul för någon av er.

Min uppmaning om du jobbar inom utbildningsväsendet: börja blanda utbildningar nu! Mitt tips om du vill driva ett bolag med någon annan: prata öppet om din idé, be om hjälp, jobba hårt och registrera dig på grundarnas match.com: www.techcofounder.com.