Kinesiska Huawei sätter allt fler och djupare avtryck på den svenska marknaden. Bolaget har tagit affärer i Norden med Teliasonera, Telenor och Tele2. Men det förlägger också allt större del av sin forskning och utveckling till Sverige.

Numera har Huawei över 500 anställda i Sverige – varav 350 arbetar med forskning. Det räcker att gå in på företagets webbplats för att inse att bolaget inte planerar att slå i bromsen. Ett femtiotal plats­annonser ligger ute, flera inom forskning och utveckling.

Personer med insyn i Ericsson hävdar att Huawei har en medveten strategi att rekrytera från Ericsson och att ledande personer inom den svenska telekomjätten är rasande på den kinesiska leverantören.

De anser att Huawei medvetet lägger sig på orter där Ericsson finns för att sedan erbjuda högre löner för spetskompetens – och att de får med sig hemligheter på köpet.

I Göteborg har Huawei startat ut­veckling runt mikrovågor – ett alternativ till fiber till basstationerna. Där finns Ericssons forskningscentrum kring samma teknik.

I Lund har Huawei förlagt utvecklingen inom mobilkomponenter. I samma stad har Sony Ericsson har ett av sina fyra utvecklingscenter.

I Kista ligger Huaweis utvecklingscenter för radionät strax intill Ericssons.

En person med god insyn säger att Huawei räknar med att den nyanställda helt enkelt ska använda det han eller hon har i bagaget från Ericsson och att många hamnar i ett etiskt dilemma.

Daniel Edlund, kommunikationschef på Huawei, håller inte med om bilden att Huawei har en strategi att rekrytera kompetens från Ericsson. Han säger att uppstickarbolag ofta misstänkliggörs av konkurrenter.

– De orterna är telekomnav, så det är inte speciellt konstigt att vi etablerar oss där. Det säger sig självt att det finns mycket duktig arbetskraft där. Naturligtvis finns det folk hos oss som har bakgrund på Ericsson, men också bakgrunder från andra telekombolag.

När kontoret i Kista öppnade för tio år sedan blev det ett av de första forsknings- och utvecklingskontoren Huawei startade utanför Kina.

– Norden är en viktig region. Dels finns det mycket expertis här, dels är operatörerna ledande internationellt när det gäller innovation och att ta till sig nya tekniker. För att leda innovationen inom exempelvis lte är det extremt viktigt att finnas här.

Enligt uppgifter till IT24 lockar Huawei över spetskompetens genom att lägga sig 30–50 procent över Ericsson i lön för vissa spetskompetenser.

– Den siffran känner jag inte igen. Lönen är viktig, men det är samtidigt en del i hela paketet. Jag tror det kan stämma att vi ligger högre i lön för vissa positioner, säger Daniel Edlund.

Fakta

Huawei har tagit en del riktiga prestigeaffärer de senaste åren:

  • Ett avtal med Teliasonera om att bygga världens första 4g-nät i Oslo.
  • Avtalet med Telenor och Tele2 kring lte-utbyggnad i operatörernas gemensamma bolag Net4Mobility.

2010 omsatte Huawei drygt en miljard kronor
i Sverige. Totalt för Norden och Baltikum blev siffran
knappt 1,5 miljarder. Ökningarna sker snabbt.
Sedan 2009 är tillväxten 76 procent.
Senaste given från den kinesiska jätten är att den
har gett sig in på företagsmarknaden, där en kundbas just nu arbetas upp.