Tidigare i veckan grävde Apple och Nokia ned stridsyxan, sedan Apple gått med på att betala Nokia licensavgifter för att sätta punkt för anklagelserna om patentintrång.

Exakt hur mycket pengar som byter händer är hemligt, och båda företagen tiger som muren om detaljerna i uppgörelsen. Men enligt en ny uträkning är det inga små summor det handlar om.

Det är tidningen The Guardian som uppskattar att Apple kommer att betala Nokia en engångssumma på 800 miljoner dollar samt ytterligare 8 dollar per såld Iphone.

Uppskattningen bygger på tidigare licensuppgörelser mellan mobiltillverkare, menar tidningen. Då har licenskostnaderna i vissa fall uppgått till hela 5 procent av tillverkningskostnaden per telefon.

Iphone har en genomsnittlig tillverkningskostnad på 264 dollar, skriver The Guardian. 8 dollar per telefon motsvarar 4,5 procent av den kostnaden.

Apple har sålt 108 miljoner Iphone världen över sedan lanseringen. Förutsatt att uppgörelsen gäller samtliga sålda Iphone skulle det motsvara en licenskostnad på drygt 800 miljoner dollar.

Nokia-aktiens värde ökade med 3 procent som svar på patentuppgörelsen med Apple.