I dag börjar Samsung och Acer sälja sina omtalade Chromebooks, det vill säga bärbara pc med Googles operativsystem Chrome OS.

Sverige får dock inte vara med i den initiala lanseringen. Fredrik Pantzar, pc-chef på Samsung, säger att det svenska bolaget vill lansera de här produkterna i Sverige - men att det fortfarande inte är klart när det sker.

– Vi håller på och pratar med Google just nu. Vi tittar på en lansering, men vi har inget datum klart. Det är sex europeiska länder som lanserar produkterna nu, därefter kommer en andra våg, men jag vill inte spekulera om när det blir.

Tidigare har det florerat uppgifter om att försäljningskanalen inte kommer att få ta del av Google-datorerna, utan att försäljningen skulle ske direkt till slutkund. Sådant var läget när Google lanserade sin första egenutvecklade Androidtelefon Nexus One härom året, och valde att sköta all försäljning på egen hand.

Att Chromebooken går direkt stämmer dock inte. Enligt Fredrik Pantzar kommer försäljningen av de omtalade datorerna att gå genom Samsungs distributionsnät.

– Vi kommer att sälja produkterna genom utvalda återförsäljare.
På landets största it-distributör Tech Data - som distribuerar både Samsung och Acer - är dock frågetecknen inför Chromebook-lanseringen många.

– Ärligt talat har jag inte hört någonting om den här lanseringen, säger marknadschefen Michael Gorringe. Det är en europeisk lansering, men jag har ingen information om vad som händer i Sverige.