Skåne har varit paradoxernas marknad sett ur ett it–perspektiv det senaste året. Samtidigt som flera av de mest hajpade teknikbolagen ploppat upp ur den skånska myllan – som de numera uppköpta TAT och Polarrose samt Scalado – så har de etablerade konsultbolagen gått på knäna.

Neddragningarna inom Ericsson–sfären slog hårt mot tjänstesäljarna som famlade efter nödbromsen. Så sent som i början av 2010 varslade Cybercom 80 av sina 360 medarbetare i regionen.

Läget är annorlunda i dag. När konsultbolagen rapporterade för sina första kvartal var tonen en annan när den skånska marknaden kom på tal. Krisen var över. Efterfrågan hade tagit fart. Sedan dess har det ena bolaget efter det andra gått ut i rekryteringskampanjer i regionen.
Senaste given är alltså att sikta in sig på den sparkade Nokia-personalen i Danmark. Vad resultatet blir återstår att se, men av tongångarna nedifrån Skåne att döma kan det bli svårt att locka tillbaka den arbetskraft man själv gjorde sig av med för ett drygt år sedan.

Samtidigt har nya bolag startats av personal som lämnade de etablerade konsultbolagen i samband med krisen. Ett exempel är Cybercom-avknoppningen Tretton37 som IT24 tidigare uppmärksammat. Dessa nya, snabba och specialiserade konsulter växer snabbt och kan, med lite tur och skicklighet, bli konkurrenter att räkna med för de börsnoterade konsulterna i regionen.