Det har snart gått fyra månader sedan Stephen Elop skrev sitt berömda brev om den brinnande plattformen. Och samarbetet med Microsoft fortgår, men idag var det Meego som stod i centrum.

Och det var en påtagligt nöjd Johan Eidhagen, Sverigechef på Nokia, som presenterade den nya telefonen N9.

– Idag tror jag att vi har överraskat med den här produkten och jag tror att vi kan överraska lika mycket med våra kommande modeller, säger han.

Johan Eidhagen försöker under presentationen av den nya telefonen reda ut Nokias strategi med hjälp av de tre "pelare": Connecting the next billion, Smartphones och Future disruptions. När det gäller Meego-produkter som N9 är det Future disruptions som står i centrum.

– Det är ett sätt för oss att tänja på gränserna. Vi låter utvecklare och designers använda huvudet och jobba helt fritt utan att behöva tänka på att leverera till den stora massan. Det svåra idag är att göra teknologi enkelt och N9 är ett perfekt sätt att visa det.

Johan Eidhagen är tydlig med vilka användare Nokia ska locka till sig genom att lansera den här typen av prestigemobil.

– För att utmana det som finns i branschen idag, som Iphone och Android, men vi hoppas även att vi ska locka Nokiakunder som vill gå till nästa nivå.

Är det inte för sent att komma nu?
– Det var ungefär tre månader sedan vi lanserade vår nya strategi, så tidsmässigt finns det all möjlighet att komma ikapp.

Det är inte bara tre pelare i Nokias strategi. De huvudsakliga plattformarna, brinnande eller ej, är lika många. Trots dagens Meego-lansering är det fortfarande Windows-lurarna många väntar på.

– Det ser riktigt bra ut och vi hoppas kunna leverera de första Windows Phone-produkterna redan under 2011. Men i praktiken är det lansering 2012, det är då de stora volymerna kommer, säger Johan Eidhagen.

Det är också klart att Symbian har ett slutdatum. 2016 kommer Nokia att slopa och ersätta det.

– Windows Phone kommer att ersätta där eftersom det är den plattform som passar bäst för bredden. Med Future disruptions riktar vi oss som sagt inte lika mycket till den globala massmarknaden utan det handlar mer om att konkurrera mot Iphone och de mest avancerade Anroidtelefonerna.

När får vi se pekplattor från Nokia?

– Vi har ingenting annonserat om det och jag har egentligen inget att säga om det idag.

Nyligen spådde analytiker att Samsung skulle passera Nokia som världens största mobiltillverkare under andra kvartalet. En uppgift som Johan Eidhagen kommenterar så här:

– Det är upp till bevis för oss. Vi måste leverera.