När Microsoft gläntar på lådan till ett pekplatteanpassade Windows och bjuder på en första tjuvtitt så tittar naturligtvis konsultbolagen ivrigt.

– Av det vi har fått se så tycker jag att Windows 8 verkar lovande. Det visar Microsoft från en modig sida. De vågar göra sig av med väldigt mycket av det som de har byggt på tidigare när det gäller användargränssnitt och användarupplevelse, säger Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på Sogeti.

Han tror att klivet från Windows 7 till Windows 8 blir det största någonsin i operativsystemets historia.
– Vi har börjat laborera och experimentera med det här redan. Vi måste vara tidigt ute för att vara på banan när det är en realitet hos våra kunder.

För att det nya operativsystemet ska slå igenom anser han att det krävs två saker. Den första är att Microsoft lyckas införa den nya användarupplevelsen utan att bryta sönder det som redan finns.

– Det gäller att hitta balansen. Det måste finnas stöd för de gamla applikationerna samtidigt som upplevelsen av det nya är så bra att du verkligen använder det och inte bara går tillbaka till det gamla gränssnittet.

Den andra saken som måste till för att Windows 8 ska slå är att Microsoft lyckas få till ett fungerande ekosystem av utvecklare kring plattformen och att marknadsplatsen för applikationer fungerar bra redan från dag.

Andreas Stenhall, it-expert på Knowledge Factory, anser att Windows 8 är lovande, men han tror att det kan bli ett problem att Windows 7 är så pass bra.

– Många företag håller på att rulla ut Windows 7 nu, och där finns det kanske inte resurser och vilja att satsa på Windows 8.

Har Microsoft valt rätt strategi med ett pekplatteanpassat gränssnitt?
– Rätt vet jag inte, men det är en helt nödvändig strategi eftersom de inte har något att komma med på den fronten i dag. Dessutom tror jag att Windows 8 kommer att innehålla väldigt mycket som är intressant för vanliga klienter också. Med det här nya operativsystemet kan Microsoft konkurrera med Apple och Android, säger Andreas Stenhall.

Han anser att Microsofts främsta styrkor jämfört med konkurrenterna är den stora användarbasen på företagen.

– Dessutom är det väldigt bra på det de gör också, framför allt när det gäller verktyg för att ta hand om Windowsklienter, säger Andreas Stenhall.

Daniel Hannu, teknikansvarig på Ultimate Consulting, håller med om att Microsofts huvudstyrka är den totala marknadsdominansen på operativsystem.

Vad bör Microsoft göra annorlunda jämfört med Windows 7?
– De borde kika lite på själva distributionen av Windows och införa någon form av onlinedistribution. Du ska bara behöva trycka på en knapp, inte gå till en affär eller ringa en återförsäljare, säger Daniel Hannu.

Fakta

Den stora nyheten i Windows 8 är ett nytt gränssnitt anpassat för både persondatorer och pekplattor. Utseendet är snarlikt det i Microsofts mobiloperativ Windows Phone 7. Det innebär att Microsoft byter dagens menysystem mot programikoner som användaren kan klicka på med fingrarna.

Andra nyheter är bland annat bättre stöd för multikörning, närmare koppling till webben och stöd för Arm-arkitekturen.

Windows 8 kommer att fungera på alla datorer som kör Windows 7 i dag, men klickfunktionerna kommer givetvis inte att fungera på skärmar som inte är tryckkänsliga. Windows 8 kommer även att kunna köra program som är utvecklade för Windows 7.

Den första riktiga betaversionen av Windows 8 väntas dyka upp i slutet på året. Windows 8 är ett kodnamn – det officiella namnet är ännu inte klart.

* En välavvägd balans mellan den nya och gamla användarupplevelsen.

* Onlinedistribution av operativsystemet.

* En välfungerande marknadsplats för applikationer.

* Att Microsoft enar sina plattformar så att utvecklarna bara behöver en enda verktygsuppsättning.

* Utökat stöd för små och energisnåla processortyper.

* Ett snyggt gränssnitt som kan älskas även av designfantaster.

* God kompatibilitet med befintliga applikationer och hårdvara.