Trots miljardutdelning till aktieägarna belönar inte Oracle sina anställda. I flera år har vissa grupper på svenska Oracle arbetat utan löneökningar. Nu har de anställda tröttnat och vill att Oracle ska besluta om kollektivavtal.

Bo Sjösten, ombudsman på Unionen, bekräftar att diskussioner om kollektivavtal förs på bolaget. Bland Unionens 170 medlemmar på Oracle finns det personer som inte fått någon löneökning på flera år.

– Oracle har ökat lönerna för vissa grupper, men inte för alla, säger Bo Sjösten till IT24.

Det personer på bolaget som fått lönehöjningar är de som blivit befordrade eller sitter på särskilt åtråvärd kompetens. För den sistnämnda gruppen höjs lönerna för att hålla de anställda kvar på bolaget.

Men för de grupper som inte är lika heta på arbetsmarknaden har löneutvecklingen i många fall varit lika med noll.

I september ska Oracle därför besluta om ett kollektivavtal för sina anställda. Ett ja betyder årliga löneökningar åt alla anställda på bolaget. Ett nej betyder att samma visa fortsätter.

Oracles Sverigechef Johan Stakeberg vill inte säga mycket när IT24 når honom för en kommentar, men bekräftar att det pågår diskussioner om ett kollektivavtal.

– Frågan har aktualiserats sedan köpet av Sun, säger han.

Oracle är inte ett fattigt företag. Varje kvartal betalar den amerikanska jätten ut två miljarder kronor i utdelning till aktieägarna.