Det är en märkbart rörd Sten Schröder som svarar när IT24 får tag på honom över telefon. Nyligen har han gett besked till Onoff-koncernens närmare 900 anställda om att bolaget, som han själv är delägare i, försätts i konkurs.

Sten Schröder har arbetat på Onoff sedan 1995 och varit styrelseordförande sedan 2010. Han äger koncernen tillsammans med grundaren Hans Westin.

– Det här känns fruktansvärt tråkigt. Framförallt tänker jag på alla anställda i bolaget. Det är personal som jag känner och har arbetat med i många år. Det är fruktansvärt, säger han.

Onoff har ungefär 900 anställda i Sverige, fördelade på 67 butiker och huvudkontoret i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Vad händer med de anställda i bolaget?
– Det som händer nu är att en konkursförvaltare tar över bolaget. Det är upp till honom att fatta alla beslut rörande verksamheten framöver. Det gäller så väl för personal, leverantörer och andra fordringsägare.

– Det jag kan säga är att alla omfattas av den statliga lönegarantin. Den slår ut lite olika beroende på anställningstid för personalen.

Sten Schröder målar upp en mycket dyster bild av läget på den svenska hemelektronikmarknaden.

Stenhård konkurrens från internationella jättar, lövtunna marginaler och överetablering gör det omöjligt för aktörer som Onoff - ett jämförelsevis litet, helsvenskt och familjeägt företag - att överleva:

– Problemet förvärras av att det har kommit in stora internationella aktörer på marknaden som pumpar in enorma belopp för att ta kål på varandra. Onoff, som ett privatägt och litet bolag, har helt enkelt inte musklerna att stå emot i den utvecklingen.

Lite förtäckt pratar du om Mediamarkt?
– Lite förtäckt gör jag det ja. Den situation som uppstått sedan de gick in i Sverige och började kriga med El-giganten [som ägs av den brittiska Dixons-koncernen] har urholkat all lönsamhet i branschen. Rent finansiellt har vi helt enkelt inte orkat med.

– Uppenbart är att det behövs en rejäl omstrukturering. Det finns för många butiker på marknaden som helt enkelt har för lika erbjudanden.

En av anledningarna till att fusioner är så svåra att genomföra i hemelektronikbranschen stavas dubbeltäckning. De stora aktörerna har ofta butiker belägna mycket nära varandra, ofta vägg i vägg. En ren sammanslagning av två kedjor skulle alltså ändå innebära att många butiker får stängas igen.

– Dubbeltäckning är en av flera försvårande omständigheter. Sen finns det annat också. Det här är en bransch som har det väldigt tufft, med lövtunna marginaler och svag lönsamhet. Investerarna är väldigt få och därför har det varit svårt att hitta en bra lösning. Men det är korrekt att överetablering är ett problem och att vi inte riktigt är komplement för varandra.

När stänger ni butikerna?
– Det är också en fråga för konkursförvaltaren. Det jag kan säga är att vi har haft långtgående förhandlingar med ett antal intressenter om att sälja eller fusionera bolaget under våren. Vår förhoppning är att någon av de intressenterna nu gör en affär med konkursboet och tar över ett antal butiker.

Vilka har ni förhandlat med om att ta över?
– Det kan jag inte berätta, men det är flera intressenter. Vi har fört långt gågna förhandlingar och hade förhoppningar att så sent som i fredags hitta en lösning. Tyvärr gick det inte.

Sten Schröder har tillsammans med Onoffs grundare Hans Westin kvar sitt ägande i Resurskoncernen, som äger Resursbank, distributören Order hemelektronik och försäkringsbolaget Solid.

– Vi kommer att fokusera vår tid på de företagen och jobba med övriga ägare och ledningen för resursgruppen, säger han.