Apple bekräftade i går att en tysk domstol utfärdat ett tillfälligt säljstopp av Samsungs nya pekplatta, Galaxy Tab 10.1. Säljstoppet gäller i samtliga EU-länder förutom Nederländerna.

Anledningen till undantaget i Nederländerna beror på en separat rättstvist i landet som fortfarande behandlas. Apple uppger att företaget kommer att ansöka om ett säljstopp hos en domstol i Haag under onsdagen. I morgon torsdag kommer Apple även ansöka om ett säljstopp av Samsungs mobiltelefoner i Galaxy-serien.

Apple har inte uppgett några detaljer kring vilka patent Samsung ska ha gjortt intrång på, men patentexperten Florian Mueller uppger att säljstoppet baseras på ett patent som rör Apples produktutformning.

– Det är ingen slump att Samsung senaste produkter ser ut som Iphone och Ipad, från hårdvara och gränssnitt till produktförpackningen. Den här typen av plagiat är fel och vi måste skydda våra immateriella rättigheter när andra företag stjäl våra idéer, säger en taleskvinna för Apple.

Samsung har inte kunnat nås för en kommentar av beslutet.

I förra veckan införde en domstol i Australien ett liknande säljstopp för Samsungs Galaxy Tab 10.1 i landet. Säljstoppet kom endast en dag efter att Samsung hade lanserat pekplattan på den australiensiska marknaden.

Även den taiwanesiska mobiltelefontillverkaren HTC riskerar nu säljstopp av sina Androidtelefoner på den amerikanska marknaden då den internationella handelskammaren i USA i går startade en undersökning mot företaget.

IDG News