Qbranchs vd Ulf Engerby har varit med sedan bolaget grundades i en källare på Rålambsvägen i Stockholm 1993. Idag omsätter bolaget runt en halv miljard och med de nya holländska ägarna Imtech i ryggen är planen att växa ytterligare.

– Vi ska fortsätta bygga bolaget. Det finns en skön ny digital värld därute. Av våra största kunder har 80-85 procent internationell verksamhet och för att fortsätta vara relevanta för kunderna måste vi kunna följa dem, säger Ulf Engerby.

I och med att Imtech slantar upp 121 miljoner kronor för det svenska konsultbolaget skrotas även de långtgående planerna som Qbranch har haft för en börsnotering.

– För att bygga vidare hade vi två spår. Det var dels börsnoteringen, men det spåret bedömde vi var lite för riskabelt framöver. Det spåret har vi planerat ganska många år, men vi har även haft ett alternativspår som vi kallat brohuvudspåret, säger Ulf ngerby och utvecklar:

– Det innebär att vi hittar en internationell aktör som inte finns representerat i it-Sveruige sedan tidigare. Det gör att man slipper fusioner och krockar mellan olika företagskulturer. Nu ska vi bygga en nordisk verksamhet med vårt firmanamn, vår kultur och våra värderingar.

När Ulf Engerby får uppdraget att berätta om Imtech beskriver han ett 150 år gammalt holländsk handelshus med 27 000 anställda, som är väldigt teknikinriktat och ingenjörstungt, men han påpekar också att de har en bra historik när det gäller att ta in entreprenörsdrivna företag.

– Det som tilltalar oss är att vi har blivit uppvaktade av ett stort företag, men man agerar inte som ett storföretag utan man jobbar ute i verksamheten och har verkligen fingrarna nere i syltburken, säger han.

Enligt planen ska Qbranch fotsättningsvis verka under samma namn och som ett eget bolag, men arenan ka alltså utvidgas till våra nordiska grannländer. I vilken ordning de nordiska länderna ska äntras återstår att se. Klart är att vägen dit stavas förvärv.

– Vi ska försöka hitta välskötta bolag med bra management. Tanken och uppdraget är att först bygga större verksamhet i Sverige och att därefter bygga upp verksamheter i de övriga nordiska länderna, säger Ulf Engerby.

Så du ska inte casha in nu och ta det lugnt?

– Nej, dels har jag skrivit på om att jag fortsätter. Men framför allt tycker jag att det är en så oerhört kul tid att vara i it-branschen. Hela det här scenariot med vem som säljer vad till vem gör att små uppstickare kan hota stora aktörer och jag tycker att det är väldigt kul.