IT24 har tidigare skrivit om att pc-försäljningen har haft en djup svacka under andra kvartalet. Konjunkturosäkerhet och överfulla lager har pekats ut som en förklaring. Men även pekplattornas intåg har påverkat försäljningen ordentligt.

När det gäller kampen mot pekplattorna kommer nu pc-branschens svar, i form av Ultrabooken. Det är en extremt tunn bärbar dator som ska gå snabbt att starta.

– Pc:n behöver återupplivas. Det här är en väldigt tunn notebook, ett nytt segment som vi tror kommer att ta en stor del av marknaden, säger Anders Huge, som är nordiskt ansvarig för Intels konsumentprodukter och även ansvarig för chipsjättens ultrabookssatsning i Sverige.

Att det handlar om en rejäl offensiv från Intels sida går inte att ta miste på. Genom investmentbolaget Intel Capital har man avsatt 300 miljoner dollar för att driva ultrabookprojektet framåt. Anders Huge säger att det finns tydliga paralleller till när Intel lanserade Centrino 2003.

– Då byggdes trådlöst in i alla bärbara datorer och det var en av faktorerna som gjorde att de bärbara blev så populära. Det här känns som nästa steg i utvecklingen av bärbara datorer. Och 300 miljoner dollar är verkligen ett tydligt bevis på att vi satsar på det här. Vi gjorde en liknande investering runt Centrino, säger han.

Och pc-tillverkarna har inte varit sena att haka på. Flera modeller har redan visats upp.

– Vi räknar med att de flesta tillverkarna kommer att vara med. De som har visat upp sig hittills är Asus, Acer, Lenovo och Toshiba, säger Aners Huge, som tror att det finns ett stort intresse för den här produkten.

– Det är dels formfaktorn, att den är snygg och tunn och självklart att den startar direkt. Det är många som har väntat på det här och vi är övertygade om att det finns en stor efterfrågan på just de här egenskaperna.

Ser ni ultrabooken som räddningen för en krisande pc-bransch?

– Det är en del av den. Visst, under andra kvartalet var det tufft, men de indikationer jag har fått från retail säger att det har sett ganska bra ut under augusti.

Hur har återförsäljarnas reaktion varit?
– Inom retail tycker man att det är väldigt intressant och vi tror att det under slutet av nästa år kommer att ha tagit en stor del av notebooksegmentet.

Och redan i år är det tänkt att de första modellerna ska finnas i de svenska butikerna.

– Den första generationen kommer att finnas till julförsäljningen. Vem vet, det kanske blir årets jullklapp, säger Anders Huge hoppfullt.

Fakta

Intels definition av ultrabook säger att:

  • Den ska vara tunnare än 21 millimeter
  • Den ska ha snabbstartfunktion, och vara försedd med Intel Rapid Start Technology
  • Den ska ha lång batterilivslängd, som sämst 8 timmar