Det är sorgsen stämning hos branschens främsta Appleföreträdare idag efter att nyheten om att Steve Jobs har gått bort har landat.

– Jag hörde det på radion imorse och det är naturligtvis väldigt tråkigt och framför allt väldigt tragiskt för hans familj, säger Markus Danilsons, vd på Macoteket.

Kommer ni att uppmärksamma det på något sätt i era butiker?

– Vi sitter faktiskt och diskuterar det just nu. Vi kommer att lägga ut något om det på hemsidan, men samtidigt är vi inte Apple, även om vi självklart är hårt knutna till bolaget.

Och självklart har Markus Danilsons som många andra sett upp till Steve Jobs.

– Alla vet ju vad han har betytt för utvecklingen. Det är hans visioner som har drivit Apple framåt. Det här kom hastigt, men samtidigt inte oväntat eftersom han har varit sjuk en lång tid.

Vad innebär det för Apple att han är borta?
– Han kommer förstås att lämna ett jättehål efter sig, men jag vet att Apple har full koll på vad de gör även efter hans tid. Det finns så mycket kompetens så de kommer att klara det på ett bra sätt.

Piotr Fernandez, vd på Digital Inn, är mer sparsam med sina kommentarer kring hur butikerna kommer att uppmärksamma Steve Jobs bortgång.

– Vi tycker naturligtvis att det som har hänt är väldigt tråkigt. I övrigt hänvisar vi till Apple, säger han.

IT24 har även sökt Apples Sverigechef Oscar Bjers för en kommentar, utan resultat. Men på sin webbplats skriver bolaget:

”Apple har förlorat ett visionärt och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa. De av oss som haft förmånen att lära känna och jobba med Steve har förlorat en kär vän och en inspirerande mentor. Steve lämnar efter sig ett företag som bara kunde byggas upp av honom och hans anda kommer alltid att utgöra Apples fundament”.