IT24 har tidigare skrivit om det svenska bolaget Izettle och deras ambitioner att revolutionera kortbetalningar.

Nu är det klart att bolaget får in nytt friskt kapital. Det är riskkapitalbolagen Index Ventures och Creandum som tillsammans med Charles Dunstone, vd på och grundare av Carphone Warehouse, investerar dryga 75 miljoner kronor i Izettle.

– Ja, i dag är en bra dag, konstaterar en nöjd vd, Jacob de Geer.

– Vår lyckade lansering i Sverige visar att människor efterfrågar enkla betalningslösningar. Vi vill göra kortbetalning tillgängligt för alla. Med stöd från Index Ventures, Creandum och entreprenören Charles Dunstone har vi väldigt goda förutsättningar att lyckas.

Investeringen ska främst användas för att expandera till nya marknader, men även för att fortsätta utveckla Izettles betalningslösning.

– Chipbetalningar är inte ett svenskt fenomen. Sverige är bara ett testland. De stora möjligheterna finns i Europa och den här modellen är väldigt skalbar, säger Jacob de Geer, som har gjort en liknande resa förr med Tradedoubler, som han var med och grundade.

– Vi ska etablera oss med personal och kontor på huvudmarknaderna. Europa ligger närmast till hands, så vi börjar här. Det har vi gjort en gång förut.

Men redan innan det senaste kapitaltillskottet har Izettle haft en kraftig tillväxt på personalsidan.

– Vi har gått från fem anställda i somras till 25 nu. Mycket fokus har legat på teknikutveckling, men även på nya tjänster som ska röra om ordentligt i betalningsgrytan, säger Jacob de Geer.

I samband med investeringen utökas Izettles styrelse med två personer: Ben Holmes från Index Ventures och Johan Brenner från Creandum.

– Izettle är ett företag som erbjuder rätt teknik vid rätt tidpunkt. Deras enkla och kostnadseffektiva system öppnar dörren till helt nya möjligheter för betalningsindustrin, säger Ben Holmes.

– Vi imponerades av att Izettle lyckats ta fram en betalningslösning som uppnår den höga säkerhetsnivå som krävs för chipkortshantering samtidigt som tjänsten är enkel att använda. Vi ser fram emot att stödja företaget i den globala expansionen, kommenterar Johan Brenner, partner på Creandum, sitt nya uppdrag.

Fakta

  •  Vid första anblick ser produkten enkel ut. Izettle är en svart, kvadratisk låda som kopplas in i botten på en Iphone. Kunden trycker in kortet, signerar direkt med fingret på skärmen och pengarna överförs omedelbart till mottagaren.
  • Bland de tidiga kunderna finns allt från Tupperware-försäljare till konstgallerier och naprapater.
  • Bakom den lilla insticksdosan döljer sig en komplex it-miljö, präglad av de stentuffa säkerhetskraven i betalningsbranschen. Izettle, liksom andra betalningsföretag, lyder under stränga regler från både bankerna, kortföretagen och Finansinspektionen.