2010 var ett år när resultaten var blandade. Det fanns en ekonomisk osäkerhet i bakgrunden, men överlag gick det bra för branschen. Och faktumet att det gick bra avspeglar sig onekligen i toppchefernas lönekuvert.

I årets lista är det tydligt att den yttersta branscheliten har ökat sina inkomster ordentligt. Räknar man ut snittlönen för listans 20 toppnamn så ligger den 36 procent högre än året innan.

2010 års snittlön för den absoluta toppen var 9 278 595 kronor, medan de 20 toppnamnen fick nöja sig med ett snitt på 6 812 440 kronor under 2009.

Vd-lönerna har ökat med tre procent i snitt mellan 2004-2010, men enligt Kristofer Steneberg, redaktionschef på tidningen Chef, ligger it-branschen högre än snittet.

– Tittar man på Ledarnas statistik över branscher så har ökningarna varit högre på tjänstesidan och it-tjänstesidan. I princip kan man säga så här: it-chefslönerna har ökat mer än vd-lönerna de senaste åren, men min gissning är att även vd:ar på it-bolag har ökat sina löner mer än vd:ar i tjänstesektorn, säger han utifrån statistiken.

Kristofer Steneberg är bekymrad över att löneökningsnivåerna skiljer sig åt så pass mycket, ett faktum som inte bara gäller it-branschen.

– På visssa håll har vi sett exceptionellt höga löner, med ökningar mellan 15 och 20 procent. Den storleken på löneökningar är inte sund i förhållande till resterande anställda. För börs-vd:ar och vd:ar på stora bolag är löneökningarna enormt mycket högre än på mellanchefsnivå, säger han.

Ser man namnmässigt på årets lista över it-branschen har fjolårets etta Lars Nyberg och trean, Ericssons vd Hans Vestberg, fått se sig besegrade av årets överraskning och raket, Dialects vd Mats Kraitsik Kalvik, som har mer än 17-faldigat sin inkomst från 2009.

Bilden av att 2010 var ett telekomår förstärks av att även Phone Houses tidgare vd Danil Lindholm finns med i toppen. Sju av de elva topplaceringarna innehas av telekomchefer.

Som vanligt finns det även en del nolltaxerare med. Här hittar vi bland andra Spotifygrundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek.

Här är årets lönelista. Siffrorna avser taxerad förvärvsinkomst 2010.
Vill du jämföra med föregående lista, då surfar du till förra årets lönelista.