Expertkedjans översyn av butiksbeståndet med vidhörande nedläggningar har blivit en följetong på IT24. I dagens avsnitt landar vi i Örebro, en stad som snart står helt utan Expertbutik.

Det senaste beskedet är nämligen att kedjans båda butiker, den på Drottninggatan och den vid handelsområdet Marieberg, ska läggas ner. Att Örebro är en viktig stad för Expert bekräftas dock av att Magne Solberg lovar en comeback.

– Vi kommer att komma tillbaka till Örebro. Det är ett alternativ vi redan tittar mycket på. Men de butiker vi har nu kommer att läggas ned, säger han.

När det gäller Marieberg så ser det ut som om de två stora kombattanterna Elgiganten och Media Markt har lyckats bra med sin offensiva prisstrategi. I november skrev IT24 om att Siba skrotar sin Mariebergsbutik, och nu blir de två jättarna alltså av med ytterligare en konkurrent.

– Butiken på Marieberg är en gammal butik som inte står sig i den lokala konkurrensen, säger Magne Solberg om beslutet att överge handelsplatsen.

Experts butiksslakt har inneburit slutet för många handlare som haft butuiker inne i mindre svenska städer. Enligt Magne Solberg är det den ekonomiska prestationen som är avgörande för butikernas fortlevnad.

– Ja, vi ser som sagt över alla butiker och vi kommer att lägga ner butiker som inte presterar så gott som de borde, säger han och svarar så här på frågan om det inte borde gå att få lönsamhet i butiker som ligger inne i mindre svenska städer.

– Det vi ser är ändringar i handelsmönstret och det är ändringar som har pågått under en tid. Drop in-kunderna blir färre och kunderna har vant sig vid att om man ska handla elektronik så drar man till ett handelsområde. För en del kategorier som tele, surfplattor och foto finns det en fortsatt möjlighet att ha sådana butiker. Men ska jag svara generellt, så ser vi över absolut alla butiker, och det gör vi för att vi ska tillbaka till en lönsam drift. Vi kan inte sitta med butiker som går dåligt i den konkurrens som råder.

Men det handlar inte om någon enhetlig strategi där alla innerstadsbutiker ska skrotas. Tvärtom kan det, precis som i Örebrofallet, bli aktuellt med nystarter på den fronten också.

– Vi tror att det finns ett segment med möjligheten att göra det bra med mindre butiker i stan också. Men då måste du ha rätt läge. Det som var rätt läge för tio år sedan är inte nödvändigtvis rätt läge idag, konstaterar Magne Solberg.

Hur ser det ut framöver, är ni färdiga nu eller blir det fler nedläggningar?

– Det är inget självändamål att lägga ner butiker, men vi kommer säkert att lägga ner några till. Vi håller som sagt på med en översyun och det kommer vi att göra, åtminstone fram till sommaren.