Att Expert brottats med problem i Sverige är ingen nyhet. Det har, om inte annat, märkts på kedjans butiksnedläggningar. Enligt den norska tidningen Finansavisen har kedjan förlorat flera hundra miljoner kronor under 2011, bland annat som ett resultat av dålig drift och nedskrivning av goodwill.

Och det är inte första året kedjan blöder pengar. Enligt tidningen gick Expert 138 miljoner kronor minus 2009, och 2010 slutade förlusten med 122 miljoner.

I en räddningsaktion har kedjan nu fått in en halv miljard norska kronor. Det är huvudägaren Awilhelmsen Capital som tvingats skjuta till 250 miljoner norska kronor, vilket även fått banken DNB att gå med på ett lån på samma belopp.

Nya styrelseordföranden Svein Sivertsen vill inte kommentera ryktena om goodwillnedskrivingar och avfärdar även konkursryktena. Men han hymlar inte med att året varit en katastrof. Och allra värst har det varit i Sverige.

– Många tror att det har gått dåligt i Norge, men det är i Sverige vi har haft den stora huvudvärken. Det har funnits väldigt många butiker som inte har visat tillräcklig lönsamhet. Det kan ha berott på att de är för små, att de haft för dåligt läge, att de har drivits av för dåliga personer och det kan ha berott på dålig support från oss, säger Svein Sivertsen till Finansavisen.

Han lovar trots de knackiga resultaten att Expert kommer att fortsätta vara offensiva.

– Nu har vi satt en affärsplan. Vi ska vara ett offensivt företag i Norge, Danmark, Finland och Sverige.