Mediekoncernen Schibsteds bud på Aspiro, bolaget som står bakom Spotifykonkurrenten Wimp, har väckt starka känslor. Budet är på 1,65 kronor per aktie, vilket motsvarar runt 340 miljoner kronor för hela bolaget. Alldeles för lågt, enligt kritikerna.

Bland annat har en aktionsgrupp startats på Facebook under namnet ”Aspiro – var med och säg nej till skambudet från Schibsted”. I dagsläget har gruppen drygt 300 medlemmar, se separat artikel.

Även organisationen Aktiespararna har avfärdat budet som på tok för lågt.

Schibsteds bud är villkorat av att aktieägare med minst 90 procent av aktierna tackar ja. Hittills ska ägarna till 64 procent av aktierna ha tackat ja. Den norska mediekoncernen har därför förlängt accepttiden för budet till fredag, den 2 mars.

– Det här är inget annat än en flopp för Schibsted. De villkorade budet upp till 90 procent, men de är inte ens i närheten. Det är fortfarande en stor mängd aktieägare som tycker att budet är för lågt, säger Günther Mårder, vd på Aktiespararna,

– Vi tror att det finns ett mycket större värde i bolaget, men det är så klart väldigt kluvet. Om Wimp slår finns det en enorm potential, men gör det inte det är det naturligtvis inte lika mycket värt.

Även om budet stött på motstånd har det accepterats av Aspiros styrelse. Ledamoten Peter Pay har tidigare sagt till IT24 att styrelsens uppfattning är att Schibsted skulle ge Wimp större muskler när de ska sprida musiktjänsten i Europa.

Att Schibsted har stött på patrull från aktieägarna är inget som oroar mediejättens finanschef Trond Berger.

– Det är inget ovanligt. Det finns alltid några som vill ha ut mer av ett bud, sådana är spelets regler. Vi anser att det är ett bra bud och det är det vi förhåller oss till.

De kallar det för skambud, vad är din kommentar till det?

– Det här är vår värdering. Det är en budpremie som responderar väl med hur kursen har varit de senaste månaderna. Vi har fått ja från de största aktieägarna och har förlängt fristen.

Vem som vinner budfejden vet vi på fredag.

Fakta

  • Aspiro, bolaget bakom musiktjänsten Wimp, grundades 1998 och är noterat på Stockholmsbörsen.
  • Musiktjänsten lanserades i Sverige i februari 2011. Tjänsten finns även i Norge, Danmark och Portugal. Planer finns för lansering i Tyskland, Irland och Benelux.
  • Tjänsten har ungefär 13 miljoner låtar och över 350 000 betalande användare. Wimp har ingen reklamfinansierad modell.
  • Aspiro har ungefär 100 anställda.