Skandinaviens största bildbyrå Scanpix, med ungefär 45 miljoner bilder i arkivet, stämmer sökjätten Google för att ha utnyttjat byråns bilder på ett otillåtet sätt.

– Vi har haft en dialog med Google i flera år utan att ha nått fram till en lösning, säger Ulf Karlsson, ansvarig för upphovsrättsfrågor inom TT-Gruppen. Det har varit nära, men det har alltid skett tvära vändningar. Vi har helt enkelt diametralt olika uppfattning om det här. Med det som grund måste vi gå till domstol.

I stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt står att läsa att Google på ett otillåtet har utnyttjat bilder från Scanpix åtminstone sedan 2008. Utnyttjandet ska ha skett genom att bilderna kopierats och återgivits i så kallat ”tumnagelformat” på Google Nyheter.

Ersättningskravet ligger på drygt fem miljoner kronor. Om inte sökmotorjätten slutar utnyttja bilderna vill Scanpix dessutom att de förbjuds genom vite på en miljon kronor.

– Det är mycket pengar, ja. Men det rör sig om en lång period och man följer våra prislistor hamnar ersättningen där, säger Ulf Karlsson.

Ulf Karlsson räknar dock med en ganska långdragen process. Inte förrän nästa sommar tror han att målet kommer upp i tingsrätten. Men han har goda förhoppningar på att gå segrande ur en rättslig strid.

– Det är klart det hinner rinna mycket vatten under broarna under den tiden. Men vi tycker att vi har mycket på fötterna. Om vi tittar på de mål som varit internationellt så har de ofta slutat med att upphovsrättsinnehavaren vunnit.

Den segdragna konflikten med Google har pågått under flera år. Hur har det varit att föra en dialog med en internationell jätte som det är?

– Intressant, kan man säga. Den har inte varit som vanliga dialoger. De är ganska självgoda. De tycker att de har rätt i alla avseenden – och det är klart att det är lite jobbigt när man själv tycker att man har rätt.