Dfind IT är ett rekryteringsbolag inom it som har tentaklerna ute för att fånga upp konsulter från länderna i Sydeuropa.

Bolaget var förra året nere på en mässa i Portugal, som anordnades på Portos tekniska högskola. Mässan anordnades av ett nätverk av offentliga arbetsförmedlingar inom EU.

Sara Stjernquist, kandidatansvarig på Dfind IT, var med på resan:

– Det fanns ett väldigt starkt intresse från portugiser att komma hit och jobba, både bland studenter och de som hade varit ute i arbets-livet.

– De upplever inte att det finns så stora framtidsutsikter i hemlandet och är villiga att flytta på sig. I länder som Portugal och Grekland är ju arbetslösheten stor. Sedan tycker de väl att Sverige är ett exotiskt land att flytta till.

Men också Sara Stjernquist upplever att det finns ett motstånd ute på arbetsmarknaden för personer som inte talar svenska – även i den internationaliserade it-branschen:

– Alla företag är inte öppna för att ta emot personal som inte är svensktalande. Det tror jag man måste börja rucka på. Det råder kompetensbrist i landet.

Sara Stjernquist säger att hon har dialog med ett par av de kontakter hon fick under den portugisiska mässan, men att det hittills inte resulterat i att någon flyttat hit.