E-handlaren Komplett står numera utan svensk vd. Detta sedan Peter Keerberg lämnat bolaget vid årsskiftet. Men det är knappast några bittra miner som möter IT24 när Peter Keerberg tar till orda. Tvärtom verkar han ha varit högst delaktig under den process som slutade med att han sparade bort sig själv.

– Komplett verkar under stenhård konkurrens och med väldigt låga marginaler, så vi tittade på hur vi kunde optimera organisatonen. Som e-handlare går det att göra väldigt mycket från en ort och när vi tittade på vad vi skulle göra lokalt och vad vi skulle göra centralt så innebar det en del förflyttning till Norge, säger han och beskriver sin egen roll.

– Jag var med och drev på sådant som att vi skulle ha en gemensam reklambyrå och en gemensam säljstyrning. Till slut blev det inte så mycket kvar att göra som vd för det svenska bolaget. Jag hade en dialog med koncernchefen om vad vi skulle göra åt det och vi kom fram till att jag också var en kostnad i det svensk-danska bolaget, så det var en win-win.

Svenska Komplett kommer framöver alltså att styras från huvudkontoret i norska Sandefjord, en ort som inte lockade Peter Keerberg tillräckligt för att lämna Göteborg.

– Vi diskuterade faktiskt möjligheten att jag också skulle flytta till Sandefjord, men det är väl inte det jag drömmer om, säger han.

Innan Peter Keerberg tog över som vd på Komplett var han på Ikea, där han har lärt sig en hel del av att strama åt budgeten.

– Efter många år på Ikea ser jag tydligt var man kan få skalfördelar och synergier, så jag har drivit den här agendan ganska hårt. Är man ett internationellt bolag med samma varumärke i flera länder finns det ingen anledning att ha folk som gör samma sak i olika länder.

Så du har inte fått sparken?
– Nej, det har jag inte fått. Det kommer inte att tillsättas en ny vd för det svensk-danska bolaget, knappt en Sverigechef. Utan det blir Mikael Brekh och Magnus Gerdin som sitter kvar som säljchefer.

Vad Peter Keerberg ska göra framöver återstår att se. Så här säger han om sina närmaste framtidsplaner:

– Jag tittar mig om efter nya möjligheter. Jag är en retail-kille, så det får gärna bli retail i någon form, i någon bransch. Jag tror att det finns många erfarenheter som är applicerbara i en annan bransch. Att utbyta erfarenheter mellan branscher är bra för alla.

– Hemelektronikbranschen är väldigt intressant om man ska trimma marginaler. Det är egentligen fanstastiskt att ett bolag som Komplett fortsätter att gå med vinst. Det beror egentligen enbart på kostnadsbesparingar.