Köpet har redan ägt rum och meddelades i samband med att Facebook-aktien började handlas på Nasdaq-börsen. Karma gör det möjligt för användare att köpa presenter från en katalog i mobiltelefonen. Mottagaren får ett textmeddelanden om att en present finns och dirigeras till en sajt för att hämta hem presenten och ange leveransadress.

Köpet är ett av många som Facebook har genomfört innan och i samband med börsintroduktionen, där den största affären är förvärvet av Instagram för ungefär en miljard dollar. Enligt Ray Valdes, som är analytiker på Gartner är det en medveten strategi från Facebooks sida att köpa kompetens istället för att rekrytera den själv.

– Jag ser köpet som att Facebook vill förvärva mer kompetens och erfarenhet inom olika områden, i detta fall mobiler, handel och social interaktion, säger han till IDG News.

Karma lanserades 2011 och ytnyttjar användarnas Facebook-profiler för att skicka meddelanden. Köpet ska behålla sin funktion efter affären.

Målet för Facebook är i slutändan att öka omsätningen per användare genom att utöka antalet tjänster och därigenom sälja fler annonser, både på stationära och mobila datorer. Köpet hamnade dock i skymundan av det stora kursraset för Facebook-aktien på Nasdaq.

Under måndagen sjönk aktien till runt 34 dollar, vilket är 11 procent under introduktionskursen från i fredags på 38 dollar. Facebooks fall, som delvis förklarades av en hög introduktionskurs och dålig tajming med tanke på det globala läget och krisen i Europa, drog med sig flera andra teknikaktier, däribland Zynga, Groupon och Linkedin.