Beskedet om att CGI vill köpa Logica dök upp som en blixt från klar himmel idag. Många av konsultjättens konkurrenter blev också förvånade. Men knappast på ett negativt sätt.

– Vi ser positivt på detta. Framför allt baserat på Logicas uttalande om skalfördelar och stordrift. Vårt fokus ligger på den nordiska marknaden och jag kan inte tolka det på annat sätt än att de kommer längre bort från den nordiska marknaden. Ser man i ett internationellt perspektiv blir den nordiska marknaden ganska liten, konstaterar Evrys vd Niclas Ekblad, som tidigare har sagt att han är nöjd med den position Evry har tagit på marknaden.

– Som jag ser det finns det två vägar fram. Det ena är kundperspektivet och det andra är produktionsperspektivet. Vi kommer inte att vara ledande på skalfördelar, utan där är vi "good enough", medan vi är bäst i kundgränssnittet. Så vi har valt vår väg och Logica har valt sin.

På andra håll är det inte lika uttalad glädje, men det är knappast några mungipor som pekar nedåt heller.

– Att ett bolag som Logica, med den digniteten, blir uppköpt, säger såklart en del saker. För det första, att Logica inte har mått så bra, men att köparen ser potential i bolaget. Så vi kan räkna med att det kommer att ske förändringar. Jag förväntar mig också att de kanske byter inriktning när det gäller vad de ska erbjuda, säger Leendert Venema, Sverige-vd på Capgemini.

Han konstaterar att affären fortfarande är i ett väldigt tidigt skede, men att en så stor affär kommer att påverka verksamheten råder det ingen tvekan om.

– Som med alla förvärv, så är det första året alltid bra för konkurrenterna. Framöver kommer affären dock att märkas mer. Jag väljer att ta det med ro. Vissa företag väljer att titta mycket på konkurrenterna, men jag tycker att det är bättre att man litar på sina egna styrkor och exekverar på sin egen strategi. Capgemini, som har en stor offshore-verksamhet, står väl rustat att möta konkurrenterna, säger han.

Hos bittra rivalen Tieto väljer man att hålla en betydligt lägre profil. Informationschefen Pellervo Hämäläinen konstaterar att affären inte har gått igenom än, och väljer därför att lägga locket på.

– Än så länge är det för tidigt att säga något. Vi kommer att följa processen och se vad som händer och om affären går igenom, säger han.

Hur kommer det att påverka Tieto om den gör det?

– Det är svårt att säga och för tidigt att kommentera. Det blir bara spekulationer från min sida. Vi fokuserar på vår del och på att utveckla våra affärer.