Det var i torsdags förra veckan som vd Stephen Elop kom med sin senaste surdeg. 10 000 jobb ska bort på Nokia. Detta av en personalstyrka som är nere på 53 500 personer. Beskedet kom inte som någon blixt från klar himmel.

Det har föregåtts av en rad mindre neddragningar – och framför allt stora förluster. Nokia levererade en svag rapport för första kvartalet med en förlust på 1,34 miljarder euro.

Stephen Elop hade två förklaringar till brakförlusten: Arbetet med den egna övergången till Microsofts operativsystem Windows Phone och den brutala konkurrensen på mobilmarknaden.

– Vi navigerar oss genom en signifikant företagsförändring. Marknaden förändras och utvecklas snabbt. Vi har gjort framsteg i vår nya strategi under det senaste året – men vi har mött hårdare konkurrens än väntat, sa han.

Framstegen Stephen Elop talar om är den första frukten av Microsoftsamarbetet. Under perioden lanserade de sina första telefoner med Windows Phone: Lumia 710 och Lumia 800. Lanseringarna har långtifrån floppat, tvärtom har Nokia självt talat om att förväntningarna överträffats. Men för att komma till rätta med förlusterna eller för att återvinna marknadens gunst har det inte räckt på långa vägar.

Men trots att beskedet om neddragningarna var väntat skickades Nokias aktiekurs ännu längre ned i källaren. Under torsdagen då beskedet kom tappade aktien arton procent av sitt värde. Nu är den nere på 16 kronor.

Det här är ett mardrömsscenario för Stephen Elop. Det innebär att Nokiaaktien tappat över 90 procent av sitt börsvärde sedan 2008. När han själv tillträdde som vd stod kursen i 70 kronor – vilket innebär att raset fortsatt i ungefär samma takt.

I februari 2011 höll Elop sitt brandtal om att ”vår plattform brinner”, där han gav ett första varsel om att Nokia var på väg att överge den klassiska Symbianplattformen för Microsofts Windows Phone. Då stod aktien i 55 kronor.

Nu talas det allt intensivare om att en försäljning av Nokia kan bli aktuell. Kandidater det talats om har skiftat en del över tiden. Förra året cirkulerade det rykten om att först Microsoft och sedan den sydkoreanska elektronikjätten Samsung skulle vara intresserade av ett köp. Nu talas det om ett betydligt färskare bolag – Facebook. Analysföretaget Informa Telecoms & Media skrev i ett nyhetsbrev förra veckan:

”Efter börsnoteringen har Facebook en stor kassa att investera. Bolaget har inte nått framgång inom det mobila området och kan överväga nya strategier. Det kan innebära utveckling av en egen mobiltelefon.”