Ända sedan förra hösten, då det stod klart att Ericsson sålde sitt ägande i den gemensamägda mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson till den asiatiska elektronikjätten Sony har det spekulerats i hur förändringen skulle påverka bolaget utvecklingsenhet i Lund.

Under torsdagsmorgonen meddelar Sony Mobile att de varslar 650 anställda i Lund.

Bolaget meddelar idag i ett pressmeddelande att de ska skära ner den globala personalstyrkan med totalt 15 procent, vilket innebär cirka 1 000 anställda inklusive konsulter under 2012 och 2013. Enligt bolaget handlar det om att öka effektiviteten, reducera kostnaderna och uppnå lönsam tillväxt.

Det är alltså en rejäl smäll som drabbar kontoret i Lund, där 650 personer varslas, en siffra som inkluderar ett antal olika funktioner. Totalt har Sony Mobile en personalstyrkan på 3000 personer i Skåne, av vilka runt 600 är konsulter.

Konsultstyrkan på det svenska bolaget kommer också att påverkas, uppger bolaget. Huvuddelen av de återstående neddragningarna på 350 tjänster tas från denna.

Trots de stora nedskärningarna skriver Sony Mobile att Lund även framöver kommer att ha en viktig roll. Precis som det spekulerades i innan dagens möte, så kommer Lundakontorets fokus ligga på mjukvaru- och applikationsutveckling.

Den första oktober flyttar Sony Mobile sitt huvudkontor från Lund till Tokyo.