Idag blev det alltså klart att Sony varslar 650 anställda i Lund. Exakt vilka som kommer att få sluta återstår att se, men klart är att det framför allt drabbar hårdvarudelen.

– Det har egentligen sagts att det är hela verksamheten som berörs på något sätt. Det berör framför allt hårdvara, som kommer att förläggas till Japan. Men det är viktigt att komma ihåg att Lund fortfarande är en av de största delarna av Sony, utanför Japan, med cirka 2 000 personer. Det finns en unik kompetens där, framför allt inom mjukvaru-området, säger Gustaf Brusewitz.

Att den svenska verksamheten skulle påverkas har i princip stått klart sedan Sony köpte ut Ericsson. De stora speklulationerna har snarare handlat om hur Lund ska påverkas.

Under sommaren meddelade Sony Mobile att huvudkontoret flyttas till Japan den 1 oktober, och dagens besked är så klart en del i den förändringen.

– Det är klart att det här är tråkiga besked, men det är en ganska naturlig följd. Det absolut viktigaste nu är att vi är en del av Sony och att vi fullt ut drar nytta av det. Då är det naturligt att flera delar införlivas till huvudkontoret i Japan. Vi måste bli effektivare och snabbare få ut den typ av produkter som marknaden efterfrågar, säger Gustaf Brusewitz.

Det har under de senaste dagarna spekulerats i att ett storvarsel var på gång. För Sony Mobile var dock viktigt av att samla alla vid det stora mötet som idag hölls i Färs & Frosta Sparbank Arena.

– Vi valde att kalla till stormöte eftersom det är viktigt att informera internt först. Vi vill att de anställa ska få höra det den officiella vägen, säger Gustaf Brusewitz.

Hur är stämningen?

– Det är klart att det är trista besked att behöva ge till de anställda. Samtidigt är det som sagt viktigt att påpeka att Lund fortfarande är en väldigt viktig del i Sonys verksamhet.

Men det är inte bara 650 anställda som drabbas i Lund. Även bland bolagets svenska konsulter ska kostnaderna skäras ner. Här finns det dock inte någon exakt siffra.

– Vi har inte gett några siffror när det gäller konsulter. Det vi har sagt är att det handlar om 1 000 personer globalt, varav 650 i Lund. Därefter har vi sagt att den resterande delen framför allt gäller konsulter i Sverige.