Det svenska teknikbolaget Inmodo, vars namn är en förkortning av Intelligent Mobile Documentation, grundades 2001 och har sina rötter på KTH.

Bolagets teknik för validering har väckt en hel del intresse, något som nu har fått danska Unwire att öppna plånboken. Hur mycket Unwire, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget My Invest, betalar har parterna valt att inte gå ut med.

– Det har gått i några steg. Jag var majoritetsägare med 53 procent, medan resten bestod av olika minoritetsägare. Förvärvsprocessen pågick under ett par månader innan allt blev klart den 30 augusti, säger Jacob Weitman, vd och grundare av Inmodo, om affären.

Att han väljer att sälja bolaget nu förklarar han delvis med att det fanns en ”generationsskiftesproblematik”.

Men att Inmodo får nya ägare förändrar egentligen inte deras verksamhet. Bolaget, som idag har ett tiotal anställda, kommer att sitta kvar i sina lokaler i Danderyd.

– Inmodo kommer att fortsätta som ett självständigt teknikbolag. Vi har en annan profil än Unwire. Vi har våra rötter i KTH och arbetar med både hårdvaru- och mjukvaruhantering, säger Jacob Weitman.

Hårdvaran som han pratar om är validatorer och valideringssystem för olika typer av biljetter. Han lyfter också fram det som bolaget kallar OSV, One Stop Validation.

– Det är en multifunktionalitet där man genom ett och samma fönster kan läsa läsa olika typer av biljetter, såsom text-sms, streckkoder, rfid/smartcards och NFC.

Storstockholms Lokaltrafik, SL, inledde tidigare i år en upphandling av en ny mobilbetalningslösning, som ska ersätta nuvarande sms-biljetter. Vinnare när det Betaltjänsten var Samtrafiken, ett gemensamt utvecklingsbolag för landets kollektivtrafikföretag. De kommer att leverera det nya systemet tillsammans med Unwire, och Dibs, som underleverantörer.

Den andra delen av upphandlingen, Tekniktjänsten, är inte avgjord än, eftersom den just nu är under överprövning hos Förvaltningsrätten.

Det var just inom biljetthantering som Inmodo tog hem sin första stora affär.

– Vårt stora kommersiella genombrott kom 2008. Det var ett SJ-avtal, och vi hanterar fortfarande 600 000 mobilbiljetter till SJ per månad. För danska DSB handlar det om en miljoner biljetter per månad, säger Jacob Weitman.

När det gäller de nya ägarna är det knappast någon nykomling i Jacob Weutmans och Inmodos värld.

– Våra företag har samarbetat under flera år. Alla aktuella och framtida partners och spelare på marknaden kommer att erbjudas möjligheten att samarbeta med Unwire och Inmodo då vi fortsätter att utöka våra resurser, vilket nu blir möjligt tack vare detta samarbete, säger han.

Unwires vd Gregor Bieler, som tidigare varit vd på Paypal, säger att förvärvet av Inmodo är ”viktig språngbräda för Unwires globala tillväxtplaner”.

– Vi är ett b2b-företag och konkurrerar därför inte med de stora spelarna inom konsumentbetalningar som Google eller Apple. Vårt strukturella samarbete med Inmodo gör att vi tar ett stort steg mot att nå våra ytterst ambitiösa tillväxtplaner – nu kan vi leverera den mest kompletta och säkra mobiltjänsten för biljetter och kuponger, oavsett mobil plattform, säger han om affären.