Enligt teknikbyn Aurorum Science Parks företrädare är ytterligare tre stora it-bolag på väg att att flytta till staden, skriver Norrbottens-Kuriren.

Vilka bolag det rör sig om är ännu hemligt, men enligt uppgift handlar det om två hårdvaruföretag och ett mjukvaruföretag. Enligt uppgift har de tre bolagen redan börjat anställa. Inom en månad är det tänkt att namnen på företagen ska avslöjas.

De it-bolag som nu är på väg att följa Facebook till Luleå är sådana företag som ska serva och sköta om Facebooks anläggning. Det gäller bland byte av hårddiskar till Facebooks anläggning, och där handlar det om ett hundratal hårdiskar som behöver bytas ut varje dag på grund av slitage, men även annan hårdvara som behöver ersättas med jämna mellanrum.

Fredrik Kalloniemi, verksamhetschef på Aurorum Science Park, berättar vad som är intressant för den nya it-bolagen att rekrytera:

– De här globala företagen vill bara anställa personer som bor och har anknytning till Norrbotten. De anser att det är bäst för deras verksamhet eftersom sådan personal betraktas som mer lojala, säger han.

Men enligt Fredrik Kalloniemi är det inte stopp på etableringen av it-bolag i Luleå efter att de tre och än så länge hemliga bolagen slagit ner bopålarna där.

Enligt hans uppgifter finns det ytterligare fem, sex stora it-bolag som är intresserade att etablera sig vid polcirkeln.

Facebook kommer att ha ett 20-tal anställda i Luleå medan de tre nya bolagen har ett sammanlagt behov på ett 40-tal personer.