Att etableringen i Sverige har varit kostsam för Media Markt har knappast gått någon förbi. Den tyska kedjan har hittills förlorat mycket pengar på den svenska marknaden.

Och det verkar fortsätta att gå tungt. I ett brev som tidningen Dagens Handel har tagit del av skriver finanschef Christian Schrahe så här om bolagets ekonomiska status:

”Vi har precis haft bokslut och resultatet är försämrat jämfört med planerat och tidigare år. Vi har inte haft den försäljningsutveckling som förväntats så nu måste vi ta till tydliga åtgärder för att få den negativa trenden att vända.”

Nu väljer Media Markt alltså att skära ner på personalstyrkan på huvudkontoret i Stocksund utanför Stockholm. I första läget gäller varslet hela huvudkontoret, vilket inkluderar 170 personer. Men att alla varslas i förstaläget är mer en formalitet.

– Vi informerade personalen på huvudkontoret vid ett möte igår. Det här går i två steg. Först ser vi över organisationen, därefter inleds förhandlingar med facket och efter det kommer vi att få en bild av hur stort varslet kommer att bli, säger Anna Sjödin, kommunikationschef på Media Markt, som svarar så här på varför kedjan behöver skära.

– Vi har sett att vi måste omstrukturera organisationen. Så som det ser ut nu är vi inte tillräckligt effektiva att möta kundernas förväntningar.

Anna Sjödin påpekar att det i dagsläget är svårt att sia om hur stor nedskärningen kommer att bli till slut. Uppgifter till tidningen Dagens Handel gör gällande att det handlar om ett 40-tal tjänster som kommer att försvinna när allt är klart.

– Jag vet inte var den siffran kommer ifrån. Den stämmer inte, säger hon.

Något som står klart är i alla fall att det bara är huvudkontoret som drabbas. Butikerna drivs som separata bolag och varslet gäller bolaget Media-Saturn Nordic Shared Services AB och Anna Sjödin säger att alla delar inom det bolaget får dra sitt strå till stacken.

– Nu måste alla olika instanser titta över var vi behöver satsa och var vi behöver spara. Vi är ett lågprisbolag och behöver ständigt titta över hur vi kan hålla konstanderna nere, säger hon.

När beräknas förhandlingarna vara klara?

– Det är svårt att säga. Vi hoppas givetvis att allt ska vara klart innan julhandeln, så att vi kan fokusera på det.