Pc-marknaden är i kris. Senaste kvartalet minskade den med åtta procent och den drog med sig flera it-bolag som rapporterade om stora vinstras under tredje kvartalet. Windows 8 ger knappast marknaden en skjuts i rätt riktning.

– Nej, vi tror inte att Windows 8 blir någon injektion på pc-marknaden. Det verkliga värdet och det som särskiljer Windows 8 är att systemet är anpassat för pekskärmar – och den typen av prylar är fortfarande för dyra för användarna. Dessutom väljer föregångarna fortfarande Apple framför Microsoft, säger Gartners analytiker Ranjit Atwal.

Enligt Gartner kan det dröja många år innan Windows 8 slår igenom på bred front eftersom det är så olikt Windows 7. Enligt en analys kommer 90 procent av företagen att hoppa över Windows 8 åtminstone fram till 2015.

Inte heller bland partner verkar det finnas någon tro på att Windows 8 lyfter pc-försäljningen från de låga nivåerna. Tongångarna är klart mer dämpade än hösten 2009 då Windows 7 lanserades.

Valentino Berti, ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP, säger:

– Jag tror att surfplattorna får ett enormt lyft av Windows 8, men när det gäller vanliga pc låter jag det vara osagt. Jag tror inte det blir så att alla springar och köper en ny pc.

– Det är också så att Windows 8 är mer inriktat på konsumenterna. Jag tror det är tveksamt om företagen hoppar på det här, åtminstone på kort sikt. De brukar ligga en generation efter, och det här kan nog snarare innebära att de migrerar till Windows 7, de som fortfarande inte har gjort det.

Systemintegratören Enfo Zipper skötte en av de största Windows 7-migreringarna i landet, då Stockholms stad rullade ut systemet.

Marknadschefen Anders Grönlund säger att han är imponerad över Windows 8 men att hans förväntningar på själva lanseringen ändå är lägre än förra gången Microsoft släppte ett nytt system.

– Det är inte samma tryck som det var under Windows 7-lanseringen. Det kan bero på att det här är mer konsumentinriktat. Jag tycker att det var mer givet att Windows 7 skulle bli en succé. Kunderna var trötta på Vista och då kom det nya, snabbare operativsystemet som många ville ha direkt.

Valentino Berti och Anders Grönlund är överens om att det är avgörande hur apputvecklingen går.

– Om det kommer mycket appar, då kommer kunderna, säger Valentino Berti. Utvecklarna kommer att bli oerhört viktiga i arbetet med Windows 8.

Även om det var mer drag i partnerledet när Windows 7 lanserades så är åttan minst lika viktig.

– Det här är en av de tyngsta lanseringarna i Microsofts historia, säger Valentino Berti.

– I somras på en partnerkonferens sa Steve Ballmer att det här året är lika viktigt som 1975 – då Microsoft grundades, 1981 – då pc:n lanserades och 1995 – då Windows 95 kom och pc:n blev grafisk.

Fakta

Microsoft

Lanserar surfplattan Surface med ett finurligt hölje som går att använda som tangentbord.

Lenovo

Två versioner av Ideapad Yoga där den minsta har en skärm på elva tum och bygger på Windows RT. Går att omvandla till en surfplatta.

Dell

Uppgraderar hela sitt utbud av bärbara datorer. Exempel: XPS 12- som snabbt kan omvandlas till en surfplatta. Dessutom allt-i-ett-modellerna XPS One 27 och Optiplex 9010.

HP

En rad bärbara modeller med tryckkänsliga skärmar samt allt-i-ett-modeller.

Asus

Flera surfplattor. Dessutom Armbaserade Vivotab RT.

Toshiba

Uppgraderar hela sitt utbud av bärbara datorer.