Man kan inte göra en omelett utan att knäcka ägg, sägs det. Den visdomen kan sannerligen överföras på utveckling av mjukvara. När Microsoft gör om både användargränssnitt och intern arkitektur för applikationer för Windows 8 så innebär det att apparna inte fungerar med sjuan och att Windowsutvecklare måste lära sig nya saker.

Att moderna appar inte fungerar på Windows 7 innebär att många utvecklare av företagsinterna applikationer inte kommer att hoppa på det nya tåget. De håller sig till lösningar som fungerar med båda versionerna.

Den viktigaste nyheten att hålla reda på för utvecklare i Windows 8 heter Windows Runtime och kallas ofta WinRT. Det är en plattform för att köra appar som utnyttjar det nya användargränssnittet i Windows 8.

Det är dessutom den plattform som måste användas för utveckling på specialversionen Windows RT, se faktaruta. På sikt är den även plattformen för mobiloperativsystemet Windows Phone. Hur långt Microsoft har kommit på mobilsidan lär visa sig denna vecka när Windows Phone 8 lanseras.

Den etablerade Dotnetplattformen är en del av Windows Runtime. Hur hänger allt ihop?

– Man kan likna det vid att Windows Runtime är som en operativsystemskärna baserad på Dotnet som är mer integrerad i Windowskärnan än Dotnet var tidigare. Det är inspirerat av Microsofts plattform Silverlight, säger Patrik Löwendahl, lösningsarkitekt på Avanade.

Han säger vidare att han gillar utvecklingsmiljön för Windows 8-appar, till exempel utvecklingsverktyget Visual Studio som är mycket populärt.

Olle Pettersson, mobilutvecklare på Capgemini, gillar också Visual Studio, men i dag ägnar han sig åt att utveckla appar för Iphone, Ipad och Android.

Börjar du med Windows 8-utveckling nu?

– Diskussionerna med kunderna handlar mycket om hur många som använder Windowstelefoner. Just nu väntar vi tills Microsoft har kommit i kapp på mobiler och surfplattor, säger Olle Pettersson.

En anledning att satsa på utveckling av Windows 8-appar är Microsofts villkor för webbaffären Windows Store.

70 procent av intäkterna går till utvecklare och andelen ökar med försäljningen.

Men faktum kvarstår: Eftersom marknaden för Iphone- och Ipadappar är så mycket större så satsar många utvecklare på den.

Fakta

Windows Runtime (WinRT) ska ej förväxlas med Windows RT som är en specialversion av Windows 8 för enheter med Armprocessorer.

Runtime betyder i det här sammanhanget ”plattform för att köra applikationer”.