Även John Browett, som är Apples globala butikschef avgår och denne uppges sluta ännu tidigare. Forstall har spelat en avgörande roll för utvecklingen av operativsystemet Ios, som bland annat används i Ipad och Iphone.

Han betecknas som en av de högprofilerade cheferna på Apple och delade ofta scenen med Apples tidigare vd Steve Jobs, vid stora produktlanseringar. Istället ska Craig Federighi, som är chef för Mac Software Engineering, leda utvecklingen av både Ios och OS X.

Apple uppger att förändringen ska göra det enklare att leverera den bästa tekniken och användarupplevelsen på båda plattformarna.
Vem som ersätter John Browett är inte bestämt, utan där pågår rekryteringen fortfarande.

Båda toppchefernas avgång är en del av en omfattande chefsrockad i toppen av Apple, som ska leda till mer samarbete och ökad integration av hårdvara, mjukvara och tjänster. Designgurun Jony Ive tar över som chef för utvecklingen av gränssnitt inom hela Apple, medan chefen för industridesign Eddy Cue, tar även ansvaret för Apple karttjänst Maps och röstgränssnittet Siri.

I samma veva tar Bob Mansfield över ansvaret för Apples affärsenhet Technologies, som ska hantera hela Apples utveckling inom trådlösa system och halvledare. I juni meddelade Apple att Mansfield avgår, men i augusti ångrade han sig och bestämde sig för att stanna kvar på Apple.