Spel må vara en underhållningsbransch som omsätter miljarder och sysselsätter tiotusentals kreativa människor. Men när det gäller jämvikten mellan män och kvinnor som skapar spelen påminner det mer om teknik- och it-företag.

I Sverige brukar andelen kvinnor som jobbar i branschen ligga runt tio procent, men då räknas alla anställda med. Ta bort pr, information, ekonomi och administration och den siffran krymper betänkligt. Andelen kvinnor som faktiskt arbetar med att utveckla spelen är antagligen så låg som fem procent. Det här är inget svenskt problem, siffrorna är snarlika över hela världen.

– Det är en brist på många sätt. Dels tror jag inte att spelen blir lika bra när de bara bygger på idéer från män. Man behöver både män och kvinnor för att skapa riktigt kreativa miljöer. Dessutom är det synd att inte fler tjejer söker sig till spelbranschen, de missar en chans att jobba med något kreativt, säger Karoline Forsberg.

Hon går tredje året på dataspelsutbildningen vid högskolan i Skövde, en utbildning som är en av de mest välrenommerade i landet. Det är här på högskolan som man bestämt sig för att göra något åt saken genom att starta projektet Donna, ett kvinnligt nätverk för kvinnor i dataspelsbranschen med syftet att locka fler tjejer och kvinnor till en karriär inom spelutveckling.

Premiären för Donna i Stockholm skedde på invigningsdagen av spelmässan Gamex, som pågår till söndag på Kistamässan. Där, alldeles intill Bergsalas arrangemang av Nintendo-SM, står Karoline och de andra för att försöka slå ett slag för fler kvinnor i branschen.

– Responsen är bra, men vi når kanske inte riktigt vår målgrupp här, det är lite för unga barn för det. Men vi möter folk i spelbranschen och det verkar som om vårt initiativ uppskattas, säger Forsberg.

Hur ska Donna locka kvinnor och tjejer till branschen?

– Vi jobbar bland annat med workshops riktade till tjejer i gymnasieåldern. Vi låter dem helt enkelt testa på att göra spel själva. Många tjejer har fördomar mot hur det är att göra spel. De ser framför sig en arbetsplats med bara massa nördiga killar, de missar hur kreativt och roligt det är.

– När de däremot får testa själva kan de upptäcka det i egen takt och en trygg miljö. Vi har riktat in oss på de estetiska linjerna, där majoriteten av eleverna är tjejer. Vi tycker att det är rätt självklart att en del av dem skulle trivas med att göra spel. I första hand fokuserar vi på speldesign och grafik.

Donna startade i våras och än så länge sker arbetet lokalt i Skövde. Medlemmarna är studenter och lärare vid högskolan. Tanken är att projektet ska bli nationellt och att fler spelutbildningar ska börja jobba mer aktivt för att locka kvinnor.

– Jag pratade just med en chef för en spelstudio i Stockholm. Han var väldigt positiv till vad vi gör och sa som många andra, att det behövs fler kvinnor som gör spel, säger Karoline Forsberg.


Boel Berman, producent på Paradox development, efterlyser förändrad attityd på spelföretagen.

Boel Berman jobbar som producent på Paradox development. Hon har jobbat tio år i branschen och delar Forsbergs uppfattning om att det behövs många fler kvinnor som gör spel. Däremot är hon kanske inte lika optimistisk när det gäller hur spelföretagen rekryterar.

– Nej, många rekryterar folk de redan känner, och eftersom majoriteten av alla som någonsin gjort spel är män så blir det nya män man rekryterar, säger hon.

– Ska man få in fler kvinnor så måste man anstränga sig extra. Det sker inte automatiskt och det räcker kanske inte ens att det kommer kvinnor som kan, spelutvecklarna måste orka och våga ta ett extra steg för att det ska ske.

Kanske får Donna även börja ordna workshops för manliga chefer i spelbranschen i framtiden?