Den nya tjänsten heter Radical.FM – och är en webbaserad tjänst som kombinerar musikstreamingtjänster som Spotify med radiotjänster och en plattform för artister som skapar och tillhandahåller sina egna spellistor.

I motsats till exempelvis Spotify så är inte Radical.FM:s affärsmodell baserad på annonser eller prenumerationer – utan de ska finansiera tjänsten genom att användare på frivillig basis betalar antingen en engångssumma eller en löpande avgift.

Grundaren av tjänsten är Sverigebekantingen Thomas McAlevey. Han är amerikan, men bosatt i Sverige – och har bland annat grundat radiostationen Bandit 105,5 – som såldes till RTL på 1990-talet. Han har också startat och drivit Tomsradio under 2000-talet.

Lanseringen av Radical.FM startar också i Sverige.

– Sverige är hett för streamade musiktjänster, det är ett land fullt av människor som tar till sig ny teknik tidigt och landet har en musikindustri som tänker framåt, säger McAlevey till tekniksajten Techcrunch. Det är ett perfekt ställe att testköra en ny tjänst innan vi går vidare till USA och andra länder.

Att ta sig an Spotify på deras hemmaplan är också ganska roligt, tillägger han.

Radical.FM baseras på en katalog av 20 miljoner låttitlar från alla de stora skivbolagen, enligt bolaget.