Det är en smula overkligt alltihop. En och en halv timme innan Markus Persson och de andra på spelstudion Mojang ska hålla sitt inledningsmöte på den stora scenen på Disneylands mässområde står flera tusen människor i kö i duggregn och snålblåst. Flera är utklädda till de pixliga figurerna i spelet.

När de 7 000 deltagarna väl klämt in sig i lokalen stiger jublet mot taket när de 26 Mojanganställda en efter en presenteras på scenen. När Markus ”Notch” Persson kommer blir jublet ett skrik. Persson är mannen som själv gjorde Minecraft och startade det globala fenomen spelet idag är. Men nu har han gått vidare och utvecklar ett nytt rymdspel, Minecraft görs idag av Jens ”Jeb” Bergensten, och när han kliver upp på scenen skriker folk igen.

När Markus Persson lite senare ska ta sig från ena mässhallen till den andra får jag agera biträdande livvakt och hålla hundratals foto- och autografsugna Mineconbesökare på avstånd. Markus Persson är en superstjärna i deras ögon, världens ovanligaste rockstjärna.

– Jag kommer nog aldrig att vänja mig. Jag är egentligen en blyg person som inte alls trivs att stå i centrum så här, säger han.

– Samtidigt är det så klart galet roligt med alla som spelar Minecraft och är engagerade i det. Det är för dem vi gör det här. Jag vill göra det nästa år igen.

Förra året genomfördes Minecon för första gången, då i Las Vegas med 5 000 deltagare. Men att det nu flyttats till Europa, har inte hållit amerikanerna borta. Faktum är att besökarna kommer från över 20 länder. Dick Haffner har åkt ändå från Maryland med sonen Jake för att träffa andra som spelet och få en glimt av de som gör Minecraft. Jake har lyckats få fem autografer.

– Vi spelar båda Minecraft hemma, så det här var en jättekul resa för oss att göra. Det var värt varenda dollar, säger Dick.

Han har just stått i kö i en och en halv timme för att ens komma fram till butiken som säljer tröjor, mössor och huvudbonader av kartong som gör att man ser ut som en figur gjord i spelet. Kön ringar nästan hundra meter.

För att förstå storheten i eventet - alltså att 7 000 personer kommit hit till Disneyland - måste man begrunda följande: Inte nog med att deltagarna kommer från över 20 länder och alla har betalt närmare 100 euro för biljetten till eventet. Till det kommer resan hit och uppehälle här i två dagar.

Många kommer dessutom för att själva medverka och hålla paneler, för kring själv spelet finns ett community som har alldeles speciell livskraft. Minecraft är exempelvis den största kanalen på Youtube. När man rör sig i korridorerna är det följaktligen inte bara Markus Persson, Jens Bergensten och de andra på Mojang som blir överfallna av fans, även Youtubepersonligheter som gör program och musikvideos inspirerade av Minecraft är stora stjärnor och kan bli stående länge för att fotas och skriva autografer.

Mojang är antagligen också ett av få svenska småföretag vars vd får stanna och skriva autografer.

– Det är kul, fast lite märkligt också. Men jag börjar bli van, säger Carl Manneh.

En annan märklighet med Minecon – som om det skulle behövas fler – är att Mojang inte lanserar eller presenterar något nytt. Inget nytt visas ur Markus Perssons kommande spel 0x10c och Mojangs kommande spel Scroll lanseras inte. Den enda riktiga nyheten är att det kommer en gratisversion av Minecraft till den brittiska minidatorn Raspberry Pi, men det är knappast något som kan förklara anstormningen av fans.

– Vi har haft fokus på communityt och låtit vad spelarna gör stå i fokus i år. Det verkar ha varit väldigt uppskattat. Jag känner mig väldigt nöjd med allt, men det är för tidigt att summera allt. Antagligen gör vi ett nytt Minecon nästa år igen, men just nu är väldigt trötta. Det är ett stort jobb att dra runt en sådan här mässa, vi är ju spelutvecklare och inget eventföretag, säger Manneh.

Innan han blir stoppad för att skriva autograf på några unga killars tröjor.