Don Harrison blir chef för Googles förvärvsenhet, M&A, Mergers and acquisitions group, avslöjar Reuters, som hänvisar till insatta källor.

Harrison ersätter även Lawee som chef för den sökmotorrelaterade utvecklingen - denna leder bolagets förvärvsstrategi inom det området.

Enligt Reuters planerar Google även att inrätta en ny enhet för investeringar i senare stadier av produkter och företags utveckling, mer mogen teknik, som David Lawee istället ska bli chef för, vid sidan om riskkapitalbolaget Google Ventures, som främst riktar sig till nystartade småföretag. Varken Google, Lawee eller Harrison kommenterar uppgifterna.

Sedan 2010 har Google aviserat 160 förvärv av företag och relaterade tillgångar till den amerikanska finansinspektionen, uppger Reuters. Flera tongivande produkter, däribland Googles kartor och mobiloperativsystemet Android är resultatet av förvärv. En av Harrisons utmaningar blir att integrera mobiljätten Motorola Mobility, som Google köpte i maj.

Google granskas även av flera myndigheter för sin marknadsdominans, affärsmetoder och sina uppköp, däribland av amerikanska telekommyndigheten FTC och EU:s konkurrensmyndigheter.

Harrison har arbetat på Google i mer än fem år och varit med om över 70 bolagsaffärer. I dagsläget uppges Google ha 45,7 miljarder dollar i kassatillgångar som kan användas för att genomföra nya förvärv.